Újabb bizonyítékok a migránscsempész úszónő ellen

2018.09.07. 09:29

A görög rendőrség letartóztatta azt a szír állampolgárságú migránsnőt, akit három éve olimpikon húgával együtt a liberális média hősként ünnepelt. A vádak alapján támogatja az illegális migrációt, és aktivistája egy embercsempész-hálózatnak.

A 23 éves Szara Mardini és húga, a 20 éves Juszra 2015-ben menekültként érkeztek Európába Szíria fővárosából, Damaszkuszból. Azt nem tudni, hogy mi elől menekültek, mert a szír főváros az ország több régiójával ellentétben biztonságosnak számít.

A két nő nagy médiafigyelmet kapott, miután a törökországi Izmirtől a görög partokig vezető tengeri útvonalat úszva tették meg, maguk után húzva egy tizennyolc, úszni nem tudó emberrel teli csónakot.

A két testvér Magyarországon is áthaladva végül Németországban telepedett le, Szara ösztöndíjjal tanult Berlinben közgazdaságot az amerikai Bard College kirendeltségén, Juszra pedig részt vett a 2016-os riói olimpián az első menekültcsapat tagjaként, majd az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) jószolgálati nagykövete lett 2016-ban.

A tevékenységükért Berlinben sajtódíjjal tüntették ki őket.

Szara és Juszra Mardini a berlini sajtódíjátadó ünnepségen, 2016. november 17-énForrás: AFP/Axel Schmidt

A két nő 2018 elején Görögországba utazott, hogy önkéntesként segítsék a most érkező migránsokat egy Emergency Response Centre International - ERCI nevű szervezet keretén belül
– írja a Magyar Idők.

Az ERCI tagja a Nemzetközi Tengerészeti Mentőszövetségnek (International Maritime Rescue Federation - IMRF). 

Az IMRF tagszervezetei között természetesen több Soros György által finanszírozott, migránscsempészettel foglalkozó NGO-t találunk, mint például a SOS Méditerranée, a Proactiva Open Arms és a Migrant Offshore Aid Station - MOAS.

A Nemzetközi Tengerészeti Mentőszövetség pedighivatalos partnerségben áll a szintén sorosista Sea-Watchcsal.

A görög hatóságok egy ideje már figyelték az égei-tengeri szigetek körül működő nemzetközi és hazai migránspárti álcivil szervezetek tevékenységét.

Ennek kapcsán augusztus végén több mint harminc önkéntest vettek őrizetbe. Augusztus végén tartóztatták le Szara Mardinit, két társával együtt. Az egyikük Nassos Karakitsos, aki a görög haditengerészet tisztje volt, a másik pedig egy ír állampolgárságú, Németországban tanuló egyetemista, Sean Binder.

A vád szerint mindhárman az Emergency Response Centre International keretén belül egy embercsempész-hálózatban működöttek közre, amely Törökországból Leszbosz szigetére csempészett migránsokat.

A The Guardian információi alapján az ERCI pénzt kapott a migránsok Leszboszra szállításáért, így a szervezet tulajdonképpen emberkereskedelemmel foglalkozott.

A helyi hatóságok közleménye alapján az Emergency Response Centre International lehallgatta a görög parti őrség, illetve az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) rádióbeszélgetéseit, azzal a céllal, hogy előttük elérhesse a török partok felől érkező, embercsempészek által migránsokat szállító vízi járműveket.

Mardini ügyvédje, a brit állampolgárságú Jonathan Cooper szerint az ügy nem más, mint a menekülteknek nyújtott segítség kriminalizálása.

Az ügyvéd a Twitter-oldala alapján emberi jogi fundamentalista, és elfogult a migránsok irányába.

Mardini egyébként tagadja az ellene felhozott vádakat, ahogy az ERCI is.

A helyi lakosok és a hatóságok másképp látják a helyzetet.

A bűnszervezet tevékenysége tervszerűen támogatta az idegenek illegális határátlépését– jelezte közleményében a görög rendőrség.

Szeptember elsején, Athénban, Szara Mardini és társai szabadon engedése érdekében tüntetést is rendeztek különböző bevándorláspárti szervezetek.

Tüntetés AthénbanForrás: AFP/Louisa Gouliamaki

Brit újságírók megpróbáltak telefonon kapcsolatba lépni az Emergency Response Centre Internationallel, de nem jártak sikerrel,

a hivatalos központjukba is elmentek, de ott nem tudnak arról, hogy az épületben működne az ERCI.

Bár a balkáni útvonalat lezárták, és érvényben van az EU–török visszafogadási egyezmény, Görögországba továbbra is folyamatosan érkeznek illegális bevándorlók, csak idén majdnem 19 ezren, többségük Szíriából, Irakból, illetve Afganisztánból indult útnak.

Nagy részük Leszbosz, Híosz, Számosz, Lérosz és Kósz szigetén van, ahol túlzsúfoltak a befogadóközpontok.

Ahogy az Origo azt már megírta, a helyi állampolgárok rendszeresen tüntetnek, és többször történtek összecsapások a migránsok és a görögök között.

A helyzet rendezését az is nehezíti, hogy Törökország felmondta a Görögországgal kötött visszafogadási engedményt, így a németek által tető alá hozott EU–török paktum sem működik megfelelőképpen.

Francia hírtelevíziók szerint egyébként további bizonyítékok is lehetnek a migránscsempész úszónő ellen. Feltehetően e-maileket találtak, egymás és a migránsokat szállító szervezetek közötti üzenetekről lehet szó.