Iraki migránsok önvezető autókba rejtett pokolgépekkel akartak tömegbe hajtani Angliában

2018.09.06. 11:04

Pokolgépes robbantásokat tervező migránsok tartóztattak le Angliában, a napokban indult meg ellenük a bírósági eljárás. Az iraki férfiak a közösségi médián keresztül osztották meg az Iszlám Állam lefejezős videóit és üzeneteit, közben radikalizálódhattak.

A 31 éves Andy Samy Star 2010-ben érkezett Irakból az angliai Chesterfieldbe, ahol menedékjogot kapott.

A 23 éves Farhad Salah 2014-ben illegális bevándorlóként jött a közeli Sheffieldbe, menedékkérelmet nyújtott be, de azt elutasították a brit hatóságok, ennek ellenére mégsem toloncolták ki - írja a The Times.

A rendőrség 2017. december 19-én tartóztatta le őket terrorizmus gyanújával. A házkutatás során Salah lakásában nagy mennyiségű robbanóanyagot, puskaport és pirotechnikai eszközöket találtak.Star otthonában pedig három légpuskát, két japán kardot (szamurájkardot), házi készítésű robbanóanyagot és kénsavat találtak.

A robbanóanyagokat a tűzszerészek mindkét esetben már a helyszínen megsemmisítették.

A hatóságok szerint a migránsok azt tervezték, hogy Sheffieldben önvezető autókba építenek be pokolgépeket, majd tömegbe hajtanak, és felrobbantják a járműveket.A férfiak a közösségi médián keresztül léptek kapcsolatba az Iszlám Álam terrorszervezettel.

Andy Samy Star 2017 novemberében a Facebookon megosztotta a hírhedt terrorszervezet 58 perces propagandavideóját, amiben lefejezések is voltak.

A két migráns pere a napokban kezdődött el a Sheffieldi Kerületi Bíróságon, terrorcselekmény előkészítésének a vádjával.Anne Whyte ügyész a bizonyítékok tükrében azt állítja: a migránsok célja az volt, hogy minél több hitetlent, azaz keresztényt gyilkoljanak meg.Véleménye alapján az Iszlám Állam videói inspirálták őket.

Mindkét vádlott tagadja, hogy terrorcselekményt készítettek volna elő.

A tárgyalás folytatódik.