Sebastian Kurz is Manfred Webert támogatja

Manfred Weber
Leader of the centre-right European People's Party (EPP) Manfred Weber is pictured during a meeting of the EPP Group "New Fairness Troughout Europe" in Vienna, on September 6, 2018. / AFP PHOTO / APA / HANS PUNZ / Austria OUT
Vágólapra másolva!
Sebastian Kurz osztrák kancellár örömét fejezte ki csütörtökön amiatt, hogy Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) frakciójának vezetője, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnökhelyettese versenybe száll a párt úgynevezett csúcsjelölti tisztségéért, hogy ő lehessen az Európai Bizottság következő elnöke.
Vágólapra másolva!

Kurz az EPP bécsi frakcióülésén támogatásáról biztosította Webert, és hangsúlyozta, hogy indulása a posztért fontos, előremutató lépés az erős EPP és az erős Európa érdekében.

Manfred Weber Forrás: AFP/Hans Punz

Manfred Weber szerdán jelentette be, hogy indul az EPP csúcsjelölti tisztségéért, hogy a párt európai parlamenti választási győzelme esetén ő lehessen az Európai Bizottság következő elnöke.

A bajor politikus szállt elsőként ringbe a jelöltségért a jobbközép pártokat összefogó EPP-ben.

Jelentkezni október közepéig lehet, és végül a pártcsalád november eleji helsinki kongresszusán döntenek arról, hogy ki lesz a csúcsjelölt a jövő májusi választáson.

Orbán Viktor miniszterelnök is támogatja Weber indulását. A Le Figaro című lap szerint ez azt jelenti, hogy Webert szinte biztos, hogy meg is választják, mert így megszerezheti az EU-kritikus országok képviselőinek támogatását is.