Már 10 ezer magát kiskorúnak mondó, kísérő nélküli migráns érkezett Spanyolországba

2018.09.07. 10:48

Az erősen bevándorláspárti madridi szocialista kormány mintegy 40 millió eurót vont el más területekről az állítólag kiskorú migránsok ellátására. Mindezt a spanyol adófizetők pénzéből teszi meg.  

A „kivételes kezdeményezésnek” nevezett forrás-átcsoportosítást azt tette szükségessé, hogy az elmúlt hónapokban a tervezettnél sokkal többen jöttek Spanyolországba, legutóbb szerda reggel, 49, magát kiskorúnak valló illegális migráns érkezett a turisták körében is népszerű Tarifa városának kikötőjébe, főként Marokkóból, jelentette az AFP hírügynökség.

Migránsok a spanyol-marokkói határon, Ceuta közelébenForrás: AFP/Antonio Sempere

Carmen Monton, szocialista egészségügyi miniszter 40 millió euró régiók közötti átcsoportosítását jelentette be. Azt is hozzátette, hogy mintegy 10 000, 18 év alatti migránsról kell gondoskodniuk.

Érdemes megjegyezni, hogy az előző, konzervatív spanyol kormány ideje alatt, áprilisban még csak 6 200 kiskorút tartottak nyilván, ez a szám a szocialista kormány erősen bevándorláspárti politikájának „köszönhetően” 10 ezerre emelkedett, súlyos szociális válságot vetítve előre.

A törvények értelmében a magukat gyerekkorúnak mondó migránsokat nem lehet kiutasítani az országból, noha másképp erre lenne lehetőség, mivel Marokkó biztonságos államnak számít.

Leginkább a két afrikai spanyol enklávé, Ceuta és Melilla van kitéve az erőteljes migrációs nyomásnak.Jacob Hachuel, a ceutai önkormányzat szóvivője azt nyilatkozta a francia hírügynökségnek, hogy a kiskorú migránsokat vissza kellene vinni Marokkóba, mert nekik is jobb lenne, ha a családjukkal élhetnének.

Madrid ennek ellenére most azt tervezi, hogy szétosztja őket a különböző spanyol tartományok között.

Ebben a szocialista vezetést valószínűleg az is motiválja, hogy miután a bevándorlók betöltik a 18. életévüket – és legalább két éve Spanyolországban tartózkodnak – jogosultak az állampolgárságra.

Egy bizalmatlansági indítvány által júniusban hatalomra került Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) a 2015-ös, majd pedig az előre hozott, 2016-os parlamenti választásokon 1936 óta a legrosszabb eredményét érte el, alig 22% körül szerzett voksokat mindkét alkalommal, így minden bizonnyal az állampolgárságot kapott migránsokból akarja pótolni a szavazóbázisát.