Sztrájkot hirdettek a leszboszi migránstábor dolgozói pénteken a táborban uralkodó túlzsúfoltság miatt - jelentette az AFP francia hírügynökség.

Szombattól részleges, hétfőtől pedig teljes sztrájkot helyeztek kilátásba a túlzsúfolt Mória tábor dolgozói, sürgetve a túlzsúfoltság enyhítését, továbbá a biztonság megerősítését a tábor területén.Mória a migránsok első állomása Görögország felé. Az eredetileg 3100 főre tervezett menekülttáborban jelenleg 8388-an élnek. Szpírosz Galinosz leszboszi polgármester segélykérésére válaszul Dimitrisz Vicasz menekültügyért felelős miniszter elismerte, hogy Mórián a helyzet valóban nagyon nehéz.

A móriai migránstábor, Leszbosz szigetén, 2017. november 28.Forrás: AFP/SOOC/Nick Paleologos

"Európai körülményekhez méltatlan módon kénytelenek élni az emberek a táborban uralkodó túlzsúfoltság miatt" - panaszolták a tábori hatóságok, megismételve ezzel az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának és más emberi jogi szervezetek korábbi kifogásait.
A helyzet nagyon súlyos, bármikor járvány alakulhat ki, rossz idő esetén számolni kell halálozásokkal is. Előfordulhatnak öngyilkosságok és lázadások is - tették hozzá.
Leszbosz szigetén jelenleg 10.500 migráns van. 

A móriai migránstábor, Leszbosz szigeténForrás: AFP/NurPhoto/Juan Carlos Lucas

Az Európai Unió és Törökország között létrejött megkötött migrációs egyezmény ellenére,

a török partok felől érkezők áradata továbbra is akadályoz mindenfajta hosszú távú megoldási kísérletet, mondta Dimitrisz Vicasz menekültügyért felelős miniszter a leszboszi polgármester kérésére adott válaszában.

A 2016-os EU-török migrációs egyezmény keretében az unió minden olyan migránst visszaküldhet Törökországba, aki illegális úton érkezett valamelyik görög szigetre, és nem kapott menekültstátust.