Ezrek tiltakoztak a felkelők ellenőrzése alatt álló szíriai Idlíb tartományban a kormányerők várható offenzívája ellen.

Az emberek a tartomány azonos nevű székhelyén vonultak utcára ellenzéki csoportok zászlaját lobogtatva és olyan táblákat tartva a magasba, amelyen többek között ilyen feliratok voltak olvashatók: Idlíbi polgár vagyok, jogom van méltóságban élni!

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) brit székhelyű aktivistahálózat szerint hozzávetőleg tízezren vettek részt a tüntetésen, amelyre a tartomány egészéből és a lázadók ellenőrizte szomszédos területekről is érkeztek emberek.

Idlíbben hozzávetőleg hárommillióan ének, sokan közülük a polgárháború dúlta Szíria más részeiből menekültek oda.

A szíriai hadsereg a napokban offenzíva előkészítésébe kezdett az északnyugat-szíriai tartományban, ahol becslések szerint tízezer kormányellenes fegyveres, köztük sok szélsőséges van.

Utóbbiakat a Haját Tahrír as-Sám (HTS) radikális iszlamista ernyőszervezet fogja össze.

A HTS élén a Dzsabhat Fatah es-Sám dzsihadista csoport áll, amely korábban an-Nuszra Front néven az al-Kaida egykori szíriai ágaként volt ismert.

Pénteken az ellenzéki erőket támogató Törökország, valamint a damaszkuszi kormány oldalán álló Oroszország és Irán elnökei Teheránban kezdtek tanácskozást a szíriai, azon belül is az idlíbi helyzetről.

Haszan Róháni iráni államfő fogadja Recep Tayyip Erdogan török és Vlagyimir Putyin orosz elnököt Teheránba.Forrás: MTI/EPA/Iráni elnöki hivatal/-------------------

Recep Tayyip Erdogan török elnök tűzszünetet sürgetett a tartományban, ahol a napokban az orosz légierő felújította légitámadásait, Vlagyimir Putyin orosz és Haszán Róháni iráni elnök azonban elutasította a felvetést, azt hangoztatva, hogy

ki kell űzni a terorroristákat a térségből.