Autóbalesetben meghalt Abházia miniszterelnöke

5618421 26.08.2018 Prime Minister of Abkhazia Gennady Gaguliya before the event held to mark the 10th anniversary of Russia's recognition of Abkhazia's independence at the Abkhazian State Drama Theater, Sukhum. Tomas Tkhaitsuk / Sputnik
Gennagyij Gagulija
Vágólapra másolva!
Autókarambolban életét vesztette szombat éjjel a szakadár georgiai tartomány, Abházia miniszterelnöke, Gennagyij Gagulija.
Vágólapra másolva!

A kormányfő autóoszlopával Abházia repülőteréről tartott hazafelé, amikor egy szembejövő gépkocsi belecsapódott autójába – tudatta Kazbek Kimsakov belügyminiszter-helyettes. A másik sávból áttért gépkocsit egy fiatal, abháziai férfi vezette. Az ő állapotáról nem szólt Kimsakov, azt viszont közölte, hogy súlyosan megsérült Gagulija testőre és sofőrje is.

Gennagyij Gagulija Forrás: AFP/Sputnik/Tomas Tkhaitsuk

A karambol körülményeinek kivizsgálása megkezdődött.

Abházia az 1990-es évek elején, a Szovjetunió szétesése után vált ki Georgiából. A 2008-as orosz-georgiai háború után Dél-Oszétia mellett – amely felett Tbiliszi sikertelenül próbálta meg fegyverrel visszaszerezni ellenőrzését – Abházia is kinyilvánította függetlenségét. Oroszország mindkét tartományt független államként ismeri el, és a nemzetközi bírálatok ellenére katonákat állomásoztat területükön.
Abháziát és Dél-Oszétiát Nicaragua, Venezuela, Vanuatu és Nauru ismeri el még független államként, a többi ország Georgia részének tekinti.