Egy svéd baloldali politikus szerint az iszlám törvénykezés fontosabb már mint a svéd jog

2018.09.09. 14:58

A 888.hu számolt be arról a döbbenetes svéd kampányfogásról, amelyet a Svéd Szociáldemokrata Párt egyik politikusa alkalmazott. A meg nem nevezett politikus, vélhetően érezte pártja közelgő csúfos kudarcát, és ezért úgy gondolta, hogy megpróbálja feljavítani az eredményüket azáltal, hogy megszólítja a bevándorlókat és azok leszármazottait. A szocialista politikus azzal sokkolta a közvéleményt, hogy részletesen kifejtette, hogy szerinte Svédországban már fontosabb az iszlám törvénykezés, mint a svéd jog.

A kijelentésből óriási botrány lett, így végül nem indulhatott a szociáldemokraták színeiben a politikus. A nagyeszű képviselő dél-svéd Karlshamn-ban mérettette volna meg magát, azonban úgy tűnik, hogy a fenti kijelentés, az amúgy bevándorláspárti szocdemeknek is sok volt.

Egy burkáról szóló vitában mondta ezt korábbi párttársunk, természetesen elhatárolódunk tőle"– mondta Per-Ola Matsson, a párt karlshamni vezetője.

Forrás: AFP/TT News Agency/Johan Nilsson

A 888 cikke megemlíti azt is, hogy nemrégiben, egy hasonló eset miatt tört ki botrány a savsjői választókerületben is, ahol a helyi szociáldemokrata jelölt nyílt hazugságkampányba kezdett. A helyi  jelölt ugyanis azt állította Facebook-oldalán egy arab nyelven megfogalmazott kampányszövegben, hogy amennyiben nem a baloldal alakít kormányt Svédországban, akkor zavargások fognak kitörni az őslakosok és a muszlimok között. A cél hasonló volt: a már állampolgárságot szervett bevándorlók szavazatainak besöprése.

Az arab nyelven leírt posztban a politikus részletesen kifejtette, hogy egy jobboldali győzelem esetén

  • bezárják az ország összes mecsetét és iszlám vallási iskoláját,
  • betiltják a hagyományos muszlim öltözetet,
  • a halal étkezést,
  • és végül ki fogják toloncolni a migránsok nagy többségét.

Az esetből akkora botrány lett, hogy párttársa, a jelenlegi svéd kormányfő, Stefan Löfven is kénytelen volt elítélni az esetet.