Feloszlatta a kormányt a szudáni elnök

2018.09.09. 23:57

Feloszlatta a kormányt Omár el-Basír szudáni elnök vasárnap. Az elnök ezt a kelet-afrikai ország gazdasági válságával indokolta, illetve azzal, hogy lépéseket kíván tenni a válság leküzdésére.

Az elnöki döntés értelmében 31-ről 21-re csökkentik a minisztériumok számát.

Kartúm csökkenteni tervezi az állami kiadásokat a súlyos keményvaluta-hiány miatt, illetve növelni szeretné a gazdaság teljesítményét.

A szudáni elnöki hivatalának közleménye nem tudatta, kiket neveznek ki a minisztériumok élére.

Megduplázódott a kenyér ára

A kelet-afrikai ország gazdasága 2011 óta gyengélkedik, miután Dél-Szudán kivívta függetlenségét és elszakadt Szudántól. Ez azért is érintette negatívan Szudánt, mert déli szomszédjának területe olajban gazdag, Szudánnak az olajkitermelése háromnegyedétől kellett búcsút vennie. Ez pedig megfosztotta Kartúmot a külföldi valuta egyik forrásától.

A gazdasági válság az utóbbi években súlyosbodott, mivel a csökkenő devizatartalékok miatt korlátozzák a pénzváltást, amit a szudáni font elértéktelenedése és a dollár feketepiacának erősödése kísért. Az illegális váltók gyakorlatilag átvették a hagyományos bankszektor szerepét. Ennek egyik következménye, hogy Kartúmnak nehézségei támadtak az alapvető árucikkek behozatalában, például a búza importjában.

Januárban megduplázódott a kenyér ára, ami tüntetéseket váltott ki. Szudánban 65 százalékos az infláció.