Bevándorlásellenes előretörés Svédországban

2018.09.09. 20:10

Áttörést értek el a bevándorlásellenes Svéd Demokraták a vasárnapi svédországi választáson, jelentősen növelték szavazataikat, öt százalékponttal szereztek többet, mint négy éve. A szocdemek elmúlt 110 éves történetük legrosszabb eredményét érik el. Utoljára 1908-ban szerepeltek ennél gyengébben, amikor még nemi és vagyoni cenzus is volt, és mindössze a felnőtt férfiak harmadának volt szavazati joga. Egyik hagyományos politikai oldalnak sincsen többsége a szavazatok majdnem 100 százalékának összeszámlálása után, sőt, úgy tűnik a szociáldemokraták és a Mérsékelt Párt szövetségei pontosan ugyanannyi mandátumot szereznek. Stefan Lövfen szociáldemokrata miniszterelnököt az ellenzéki vezetők lemondásra szólították fel. Svédország az egyre nagyobb migránsbűnözés árnyékában választott új parlamentet.

Jelentősen javítottak 2014-es eredményükön a bevándorlásellenes Svéd Demokraták a vasárnapi választáson - derült ki a szavazatok majdnem 100 százalékának összeszámlálása után. A párt 17,6 százalékot szerzett, ez öt százalékponttal több mint 2014-ben. Egyetlen más párt sem tudott felmutatni ekkora erősödést a legutóbbi választás óta. Az SD először 2010-ben jutott be a parlamentbe, akkor megduplázta szavazatai számát (5,7 százalékot kaptak). Azóta 2014-ben is dupláztak.  

A Jimmie Akesson vezette bevándorlásellenes Svéd Demokraták párt támogatói ünnepelnek a részeredmények láttán a párt eredményváró rendezvényénForrás: MTI/EPA/TT NEWS AGENCY/Anders Wiklund

A kormányzó szociáldemokraták az elmúlt 110 év legrosszabb eredményét érték el. Mindössze 28,4 százalékot kaptak, ennél kevesebbet 1908-ban kaptak utoljára (akkor még csak a 21 évesnél idősebb férfiak 34 százalékának volt szavazati joga, mivel vagyoni és nemi cenzus is volt). A bal-és jobbközép blokk fej fej mellett végzett, így biztos hogy egyik politikai oldalnak sincsen többsége az SD nélkül.

Az exit poll utánForrás: Origo

A svéd közszolgálati televízióban bemutatott grafika szerint az SD új szavazóinak a nagy része a szocdemektől és a jobbközép Mérsékelt Párt hívei közül érkezett.

Jimmie Akesson, a Svéd Demokraták elnöke hatalmas ünneplés közben mondott beszédet. Többek közt azt mondta: egyértelmű, hogy jelentős befolyást szereztek a Riksdagban (a svéd parlamentben) és utalt arra, hogy kész koalícióra lépni a hagyományosan jobbközép Mérsékelt Párttal vagy kívülről támogatni őket, ha a Svéd Demokraták szigorú bevándorlási politikáját elfogadják.

Ulf Kristersson, a Mérsékelt Párt vezetője arról beszélt, hogy a vörös-zöld kormány megbukott (a zöldek kishíján ki is estek a parlamentből) és Stefan Löfven szocdem miniszterelnöknek le kell mondania. 

Löfven egyelőre ragaszkodik a hatalomhoz, de az eddig is kisebbségben kormányzó szocdem-zöld-szélsőbal koalíció még vesztett is 16 helyet a Riksdagban, így nehéz elképzelni, hogy kormányozni tud.

Középpontban a migránsbűnözés

A mostani svédországi választáson a főbb kampánytémákat, mint az egészségügy és az oktatás az elmúlt hónapokban szinte teljes egészében háttérbe szorította a migrációs válság.

Mint arról korábban beszámoltunk, a svéd választásokon az utolsó percekben sem maradtunk erőszak nélkül. Göteborg egyik migránsnegyedében lövöldözés volt, míg az Iszlám Állam azzal fenyegette meg a bevándorlásellenes Jimmie Akesson pártelnököt, hogy megölik a négyéves fiát.

Svédország választottForrás: Origo

Fényes nappal sem mernek kimenni

Szintén írtunk arról, hogy a migránsok által megszállt környékre már fényes nappal sem mernek bemenni a svédek Malmőben. Félnek a migránsoktól, ami nem csoda, hiszen főleg a fiatalok bandákba verődve tartják őket rettegésben. A kormány tehetetlen, vagy legalábbis nem tesz semmit, hogy az áldatlan állapotokat megváltoztassa.

Bizonyos iskolákban a gyerekek 90 százaléka migráns, a legtöbben, amikor az iskolát elkezdik, még svédül sem tudnak. Így persze nehéz őket bármire is megtanítani. Aztán persze szakmát sem tudnak szerezni, így munkájuk sem lesz. Egyre több a hajléktalan is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK