Minden nagy párt egyetért abban, hogy gyökeres változtatásokat kell elindítani Svédországban annak érdekében, hogy a jóléti államot továbbra is finanszírozni lehessen – mondta Flamm László Svédország-szakértő az M1 aktuális csatorna műsorában.

A szakértő a vasárnapi svédországi választással kapcsolatban közölte: a jóléti állam finanszírozásának problémája ütközik a bevándorlás és a migráció ügyével, és rendszerszintű átalakításra van szükség a kérdésben.Ebben valamennyi párt partner. A politikai pártok számára fontos, hogy hosszú távon kormányozható legyen az ország – tette hozzá.

Migránsok a svédországi MalmőbenForrás: AFP/Stig-Ake Jonsson

Véleménye alapján minden nagy párt egyetért az átalakítás szükségességében, és ennek bizonyítéka, hogy a jövő évi költségvetés tervezetében a migrációs és bevándorláspolitika területén majdnem 50 százalékos a költségcsökkentés.Flamm László elmondta azt is, a választás eredményéből kitűnik, hogy a hagyományos nagy pártok veszítettek támogatottságukból, a bevándorlásellenes Svéd Demokraták azonban mintegy 7 százalékot erősödtek. Azonban, amikor a választás előtti utolsó két hétben a kormányzó szociáldemokraták beemelték a kampányba a hagyományos egyéb jóléti kérdéseket – az oktatást, egészségügyet, szociális ellátást – a Svéd Demokraták háttérbe szorultak, és végül csak a harmadik legtöbb szavazatot kapták.

A svédországi választáson a leadott szavazatok 99,8 százalékos feldolgozottsága alapján a voksok 40,6 százalékát kapta a kormányzó baloldali koalíció, az ellenzéki jobbközép választási szövetség a voksok 40,3 százalékát szerezte meg, a harmadik helyen pedig a bevándorlásellenes Svéd Demokraták (SD) párt végzett a szavazatok 17,6 százalékával.