A spanyol parlament múlt héten elfogadott egy törvénytervezetet, mely ingyenessé teszi az egészségügyi szolgáltatásokat az illegálisan, papírok nélkül érkezett migránsok számára. Korábban is létezett ilyen törvény, azonban azt hat éve, az akkori konzervatív kormány eltörölte.

A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) legújabb csomagja nagy felháborodást okozott országszerte, hiszen míg a döntően fekete-afrikaiaknak ingyenes lesz az egészségügy, addig a spanyoloknak továbbra is fizetniük kell érte– írja a 888.hu helyi forrásokra hivatkozva.

Afrikai migránsok a marokkói-spanyol határon. Az ingyenes egészségügyi ellátás miatt várhatóan még többen jöhetnekForrás: AFP/Antonio Sempere

A migránsok számára biztosított díjmentes egészségügyet 2012-ben törölte el a jobboldali Mariano Rajoy vezette kormány, a gazdasági válság miatti megszorítások jegyében.

A konzervatív Néppárt 2015-ben tovább szigorított ezen a szabályozáson.

Carmen Monton jelenlegi egészségügyi miniszter azzal indokolta a mostani enyhítést, hogy
az egészség nem ismer határokat, mindegy, hogy valakinek van-e papírja, vagy sem.Az erősen bevándorláspárti, a titokban Soros Györggyel találkozó Pedro Sánchez vezette szocialista kabinet úgy nyomta le a szolgáltatás ingyenessé tételét a madridi parlament torkán, hogy egyezséget kötött a kis, bevándorláspárti, szélsőbaloldali pártokkal.Láthatjuk, mi történik, Sánchezék először kinyitják a határokat, most pedig az ingyenes egészségüggyel csalogatják ide a migránsokat– közölte felháborodva Teresa Angulo jobboldali politikus.

Spanyolországba idén eddig több mint 33 ezer illegális bevándorló érkezett.