Az Egyesült Államok három tagállamában hirdettek rendkívüli állapotot hétfőn a közelgő Florence hurrikán miatt. A szélvihar 150-170 kilométeres széllel érkezik, rendkívül erős vihar lehet belőle. 

Észak- és Dél-Karolinában valamint Virginiában a kormányzók kihirdették a rendkívüli állapotot, míg Marylandben Larry Hogan kormányzó egyelőre csak figyelmeztetés adott ki az Egyesült Államok keleti partvidékét fenyegető hurrikán miatt.

A Florence pillanatnyilag óránként 150-170 kilométeres széllel közeledik Észak-és Dél-Karolina felé. Mindkét déli államban helyi idő szerint hétfő déltől megkezdik a partmenti vidékek kiürítését. A helybéliek már hosszú sorokban állnak a boltokban, több napra elegendő élelmiszert és vizet vásárolnak.

A Florence hurrikánForrás: AFP/Lizabeth Menzies

A hurrikán jelenleg 3-as erősségű, de a Miamiban lévő hurrikánközpont szakemberei arra számítanak, hogy tovább erősödik és csütörtök reggelre - amikor partot ér - akár 4-es erősséggel pusztító, rendkívül veszélyes vihar is lehet.

A hurrikán az előrejelzések szerint a partmenti vidékeken rendkívül veszélyes lesz, az óriási szél több méteresre korbácsolhatja fel az óceán hullámait, a szárazföldön pedig özönvízszerű esőzéseket és áradásokat okozhat majd.

A Bahamák térségében már formálódik két újabb hurrikán, és az Egyesült Államok csendes-óceáni partjai felé is két hurrikán közelít.