A cseh EP-képviselők nagy többsége nem szavazza meg a magyarellenes Sargentini-jelentést

2018.09.11. 15:11

A cseh európai parlamenti képviselők nagy többsége nem kívánja megszavazni a Magyarországról szóló Sargentini-jelentést - közölte az iDnes című liberális irányultságú csehországi hírportál.

Csehországnak 21 képviselője van az Európai Parlamentben, ugyanannyi, mint hazánknak.

Magyarország bármiféle megbüntetése ellen fogok szavazni. Sargentini kolléganőm jelentését lényegében A-tól Z-ig értelmetlenségnek tartom - mondta Tomás Zdechovky kereszténydemokrata (KDU-CSL) képviselő, az Európai Néppárt (EPP) frakciójának tagja.

Zdechovky, aki a KDU-CSL három EP-képviselőjének egyike, úgy vélte: a jelentés célja Magyarország mindenáron való lejáratása.„Egyetlen állam demokráciáját sem veszélyeztetheti, ha az országban nem létezik százszázalékos gender-egyenlőség, ha a családot az anya-apa-gyerek jelenti, s ha az állam nem támogatja a fogamzásgátlást és a művi terhességmegszakítást” - tette hozzá Zdechovsky.

A Polgári Demokratikus Párt (ODS) négy európai képviselője, akik az Európai Konzervatívok és Reformerek frakció tagjai, kiállnak Orbán Viktor magyar kormányfő mellett - tudatta a hírportál.

Nem fogunk támogatni semmiféle Magyarország és Lengyelország elleni szankciót. A visegrádi országoknak össze kell tartaniuk, nem engedhetik meg, hogy ilyen támadások megosszák őket. Közép-Európát nem szabad azért büntetni, mert eltérő nézeteket vall, például a migráció kérdésében- nyilatkozta az iDnes-nek Jan Zahradil, az ODS európai képviselője.

Jaromír Kohlícek, Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának (KSCM) képviselője szintén kiáll Magyarország mellett. A három cseh kommunista képviselő az Egységes Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldal frakció tagjai.

A magyar kormány elleni eljárást az ország belügyeibe történő durva beavatkozásnak tartom. Hasonlóan, mint Lengyelország esetében, az Európai Bizottság javaslatát pedig nem fogom támogatni- jelentette ki Kohlícek.