A Ceausescu házaspár lopott, ezért II. Erzsébet brit királynő eldugta előlük a mozdítható értékeket

2018.09.11. 13:59

Robert Hardman brit szerző könyvet írt II. Erzsébet brit uralkodó diplomáciai kalandjairól, amelyben beszámolt többek között a Nicolae Ceaușescu román diktátorral való 1978-as találkozójáról is.

Hardman szerint a királynő nem nagyon akart találkozni a román diktátorral, de az ígéretet tett egy 300 millió fontos repülőgép-vásárlásra, így kénytelen volt fogadni őt, mivel a brit gazdaságnak akkor éppen égető szüksége lett volna erre az üzletre – írta az erdélyi Transindex.ro a Balkan Insight-ra hivatkozva.

A Ceaușescu-házaspár és a brit királyi család a Buckingham-palotában.Forrás: Wikimedia Common/fototeca.iiccr.ro

Ahogyan a videofelvételekből is látható, Nicolae Ceaușescut és feleségét, Elenát királyi fogadtatásban részesítették az országban, volt kocsikázás London belvárosában és közös vacsora is a királynővel.

A könyv beszámolója alapján azonban a találkozót megelőzően Giscard d'Estaing akkori francia államfő külön figyelmeztette Erzsébetet arra, hogy vigyázzon Ceaușescuékkal, mert lopnak. Giscard közölte a királynővel, hogy amikor a diktátor és felesége Franciaországban tartózkodott, a szállásukról szinte mindent elvittek, ami mozdítható volt, a lámpánktól a fürdőszoba-felszerelésekig.

A királynő ezt követően utasította udvarmesterét, hogy minden értékes tárgyat tüntessenek el a Ceaușescuéknak előkészített lakosztályból, sőt még a vacsoraasztal ezüstétkészletét is cseréljék le.

Hardman arról ír, hogy a királynő a kötelező találkozókon kívül nem volt hajlandó többé találkozni a diktátorral és feleségével, egy alkalommal, amikor meglátta közeledni őket a Buckingham-palotához, inkább elbújt egy bokor mögött. Ceaușescuék látogatása egyébként eléggé fekete foltként került be a brit diplomácia történetébe.

David Owen egykori külügyminiszter (aki kikönyörögte a királynőnél, hogy Elena Ceaușescu díszdoktori címet kapjon a Royal Institute of Chemistry-től), beismerte, hogy hiba volt megszervezni a látogatást és mindenben kedvére tenni a Ceaușescu házaspárnak.

A találkozón ráadásul végül semmit sem nyertek a britek, mivel Ceaușescu nem fizette ki a repülőgépeket.