Kovács Zoltán kormányszóvivő Brüsszelbe látogatott hétfőn, ahol az újságírókkal folytatott beszélgetés fő témája a Sargentini-jelentéssel kapcsolatos magyar kormányzati álláspont ismertetése volt. A kormányszóvivő a BBC rádiónak is nyilatkozott. Rémisztő hallgatni azokat a képtelenségeket, amelyeket Judith Sargentini, az Európai Parlament (EP) holland zöldpárti képviselője beszél immár csaknem másfél éve, amióta elkezdte összeállítani Magyarországról szóló jelentését – mondta.

Kovács Zoltán találkozott a brüsszeli magyar és nemzetközi sajtó képviselőivel (többek között: Politico, Euobserver, Agence Europe, Financial Times, BBC News, Le Monde, Le Figaro, Ritzau, ZDF, De Standard, MTI, Bruxinfó, Hír TV), interjút adott a flamand VRT televíziónak (2137/BXL/2018 számon külön jelentés készült) és a dán TV2-nek.

Kovács ZoltánFotó: Adrián Zoltán - Origo

A kormányszóvivő bevezetőjében elmondta, egyértelmű, hogy a következő napokban az Európai Parlament plenáris ülésének napirendjén szereplő Sargentini-jelentés fogja a közbeszédet meghatározni magyar szempontból.

Hozzátette: a magyar kormány kész képviselni a saját álláspontját, az igazat a Sargentini-jelentéssel kapcsolatban. A plenáris ülésen Orbán Viktor miniszterelnök, mint mindig, nyílt és őszinte lesz, különösen a jelentésben foglalt vádak fényében. A kormány többször hangsúlyozta, hogy egy boszorkányüldözés zajlik Magyarországgal szemben, és ez egyben a legjobb módja annak, hogy Európát megosszák.

A Sargentini-jelentésben nem létező ügyek (non-issue) szerepelnek, ugyanis több olyan esetet említ a jelentés, amelyeket már mindkét fél számára kielégítően rendeztek, így azok egyszerűen hazugságok. A jelentésnek politikai motivációja van amiatt, hogy a magyar kormány következetesen kitartott amellett az álláspontja mellett, hogy ellenzi az illegális migráció minden formáját.

A jelentés tehát a migrációpárti liberálisok elkeseredett próbálkozása, hogy Magyarországot pengeélre állítsák.

A kormányszóvivő hozzátette: az európai projektnek sem tesz jót az, ha megosztásra törekszenek egyes vezetők, mint például a francia elnök.

Kihangsúlyozta: Magyarország visszautasítja a kettős mércét, vissza kell térni az egyenlő bánásmódhoz, és fontosnak tartja a kormány, hogy az álláspontja is meghallgatásra leljen, mindeközben nyitottak vagyunk arra, hogy megoldást találjunk a nyitott kérdésekre.

Az újságírói kérdések jelentős része a Sargentini-jelentésre és annak következményeire vonatkozott. A kérdésekre reflektálva a kormányszóvivő elmondta, hogy:

  • A magyar miniszterelnök a magyar érdeket fogja védeni mindenekelőtt, ugyanis erre kapott mandátumot a választásokon, immár harmadszor.
  • A kormány konkrét ellenérveket sorolt fel és tételesen cáfolta a jelentés állításait, és abban az esetben, ha a jelentést megszavazza az Európai Parlament, az Országgyűlés reagálni fog rá. A jelentés hamis állításokkal van tele, és tévedéseken alapul.
  • Több demokráciaértelmezés létezik, Magyarországon keresztény demokrácia van, így a jelentés nem tekinthető egy olyan dokumentumnak, amely az alapjogok tiszteletét vizsgáló Tavares-jelentés folytatása lenne, illiberalizmussal vádolva az országot.
  • A hetes cikk szerinti eljárás miatt nem aggódik Magyarország, ellenben az intézmények komolysága miatt igen, ugyanis aggasztó, hogy egy politikai testület jogilag már lezárt ügyeket elevenít fel. Emlékeztetett, hogy a Magyarországgal szemben indított kötelezettségszegési eljárások számát tekintve hazánk a középmezőnyben található uniós átlagban. A hetes cikk szerinti eljárást nem lehet relativizálni, szeretnék komolyan venni a folyamatot, és az az álláspontjuk, hogy az Európai Parlamentnek is komolyan kell vennie, úgy vélik, hogy az intézmények relativizálják, elég a szavazási rend körüli vitára gondolni.

 

A kormányszóvivő a brit közszolgálati rádió, a BBC közéleti és politikai műsorokat sugárzó 4-es csatornájának délelőtti hírmagazinjában kijelentette azt is: teljesen részrehajló és politikailag motivált a Sargentini-jelentés, amelyet egy szélsőbaloldali, „akár anarchistának, balosnak is nevezhető politikai aktivista” készített. Kovács Zoltán szerint a nagy probléma az, hogy

„az Európai Unión belül egyes politikai erők, köztük Judith Sargentini az ő szélsőbaloldali politikai nézeteivel együtt”, az európai értékek nevében gyakorlatilag politikai kampányt folytatnak egy olyan ország ellen, amelyet politikai okokból nem szeretnek, a tényekkel ugyanakkor nem törődnek.