Alaptalannak minősítette a nagyváradi ügyészség a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) büntetőjogi feljelentését, amelyben azt kifogásolta, hogy ismeretlen elkövetők május végén magyarellenes falragaszt helyeztek ki a törvényszék épületére.

„Románok vagyunk, és megvédjük földünket, népünket és történelmünket” – olvasható a plakáton, majd az áthúzott Magyarország felirat alatt a magyarokat minősíthetetlenül trágár módon gyalázó üzenet következik.

Az RMDSZ nagyváradi szervezete Botházy Nándor ügyvezető elnök képviseletében 2018. június 7-én iktatta a rendőrségen azt a feljelentést, amelyben a hatóságokat arra kéri, indítsanak eljárást ismeretlen elkövető ellen, továbbá közösség elleni uszítás és diszkrimináció bűntette miatt vonják felelősségre azt, aki a magyarokat trágár módon gyalázó, a magyar közösség és Magyarország ellen uszító román nyelvű plakátot kiragasztotta.

Az ügyészség képviselői majd három hónapos nyomozást követően hivatalos átiratukban arról értesítették az RMDSZ helyi szervezetét, hogya falragasz szövege nem tartalmaz uszító elemeket, ezért nem minősíthető bűncselekményként.

A valóságnak ez azonban nem felel meg.

A román büntető törvénykönyv 369. paragrafusa ugyanis így szól: aki nagy nyilvánosság előtt bármely formában a lakosság egyes csoportjai ellen diszkriminál vagy gyűlöletre uszít, 6 hónaptól 3 évig terjedő szabadságvesztéssel vagy bírsággal büntetendő.