A lengyel kormány szolidáris Magyarországgal

2018.09.12. 18:47

A lengyel kormány nyugtalansággal fogadja az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás kezdeményezését Magyarországgal szemben, és szolidáris Budapesttel – hangsúlyozta Joanna Kopcinska lengyel kormányszóvivő szerdán az MTI-nek nyilatkozva.

A szóvivő nyilatkozatában arra reagált, hogy az Európai Parlament (EP) elfogadta a magyarországi jogállamisági helyzetről szóló Sargentini-jelentést. Joanna Kopcinska leszögezte: az Európai Unió (EU) a tagállamok sajátos jogi, alkotmányjogi, történelmi hagyományainak kölcsönös tiszteletén alapszik, ezen elv tisztelete különösen az EU jelenlegi válsága fényében fontos.
Ez a döntés nem járul hozzá az EU megerősítéséhez, sőt, veszélyezteti egységét, felesleges megosztást teremt. Az EU a párbeszéden alapszik, és az összes vitás kérdést éppen a párbeszéd, nem pedig a diktátum útján kell megoldani– húzta alá a lengyel kormányszóvivő.

Joanna Kopcinska lengyel kormányszóvivőForrás: Wikipedia

Lengyelország nagy nyugtalansággal fogadja az EP mai döntéséről szóló információt. Szolidárisak vagyunk a magyar nemzettel, amely nemrégiben a választásokon nagyon határozott demokratikus legitimációt adott Orbán Viktor kormányának – hangozott Kopcinska, aki hozzátette:

Az Európa jövőjére vonatkozó döntéshozatalban éppen az állampolgárok hangja kell, hogy döntő legyen.