Állami szertartás keretében vettek végső búcsút csütörtökön Kofi Annan volt ENSZ-főtitkártól hazájában, Ghánában.

António Guterres ENSZ-főtitkár "különleges globális vezetőnek" nevezte hivatali elődjét a ghánai fővárosban, Accrában megrendezett temetési szertartáson. Annant tiszteletteljes és bátor diplomataként méltatta, aki hivatalát erkölcsi tartással látta el. Korunkban csak kevesek tudták úgy összehozni, megnyugtatni és egyesíteni az embereket a közös cél, a közös emberiségünk érdekében, mint Kofi Annan – tette hozzá Guterres.

Mintegy 2000 meghívott vendég vett részt a gyászszertartáson. Az állam- és kormányfők, diplomaták, közéleti személyiségek között ott volt Nana Akufo-Addo ghánai elnök, illetve Nelson Mandela özvegye Graca Machel is. Jelen voltak Namíbia, Libéria, Elefántcsontpart, Etiópia és Sierra Leone államfői, valamint a nigeri miniszterelnök is, akárcsak volt európai és afrikai vezetők.

Családtagok a szertartásonForrás: AFP/Ruth Mcdowall

"Köszönetet szeretnék mondani Ghánának, hogy egy ilyen különleges embert adott nekünk" – mondta Kofi Annan özvegye. Nane Annan férjéről szólva hangsúlyozta: Arra sarkallt minket, hogy egy jobb világon munkálkodjunk. Öröksége tovább él majd.

Nana Akufo-Addo mindenekelőtt a békéért fáradozó, vérbeli diplomataként méltatta Annant. Mint mondta, "a modern idők egyik valóban ikonikus figurája volt".

Több ezer ghánai, sokan a hagyományos fekete-piros gyászruhába öltözve, követték figyelemmel hatalmas kivetítőkön a szertartást, miközben országszerte félárbócra engedték a zászlókat.

Az állami megemlékezést követően Annan koporsóját gyászmenet kísérte az accrai katonai temetőbe, ahol egy magán szertartás keretében helyezték nyugalomra.

A Nobel-békedíjas Kofi Annan 1997-2006 volt az ENSZ-főtitkára. Annan rövid ideig tartó betegség után, nyolcvanéves korában hunyt el augusztus 18-án egy berni kórházban.