Andrej Babis cseh kormányfő, a liberális, de bevándorlásellenes ANO mozgalom elnöke csütörtökön elhatárolódott pártja európai parlamenti képviselőinek szavazásától, akik szerdán igent mondtak a Sargentini-jelentésre.

A cseh miniszterelnök a Parlamentní Listy című internetes hírportálnak nyilatkozva azt mondta: Magyarország Csehország szövetségese, és Orbán Viktor kormánya volt az egyedüli Európában, amely betartotta a korábban meghatározott szabályokat, és egyértelműen fellépett az illegális bevándorlás ellen.

Orbán Viktor miniszterelnök és Andrej Babis cseh kormányfőForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Természetesen el kell határolódnom képviselőink szavazásától az Európai Parlamentben, mert Magyarország a szövetségesünk - jelentette ki Babis.

Megjegyezte: a visegrádi csoport segítségével Orbánnal együtt keresztülvitték, hogy ne legyenek kötelező menekültkvóták, hanem csak önkéntes befogadás.

Szerinte az Európai Unió támadásai Lengyelország és Magyarország ellen, amelyekkel a parlamentek és a sajtó is foglalkozik, értelmetlenek és negatív hangulatot teremtenek a szervezeten belül, ahelyett, hogy az összefogást, az egységet támogatnák.

Tehát én Orbán mögött állok, mi szövetségesek vagyunk, és a V4 csoport működik. És ami az európai képviselők értelmetlen javaslatát illeti - akik egy év múlva már nem lesznek a helyükön -, természetesen bánt, hogy a mieink úgy szavaztak, ahogy szavaztak - szögezte le a legnagyobb cseh kormánypárt elnöke.

Az ANO a választásokon négy mandátumot szerzett az Európai Parlamentben. A mozgalom színeiben megválasztott három képviselő szerdán igent mondott a Sargentini-jelentésre, amely jóváhagyta, hogy az uniós szerződés hetedik cikke alapján eljárás indulhasson Magyarország ellen.

Pavel Telicka, az EP egyik alelnöke, aki az ANO színeiben lett megválasztva, de időközben kilépett a mozgalomból, szintén megszavazta a jelentést.

Csehországnak az EP-ben 21 képviselője van, sajtójelentések szerint a szerdai szavazáson húszan vettek részt.

Közülük kilencen igent mondtak a jelentésre, egy tartózkodott, és tízen ellene szavaztak. A Sargentini-jelentést támogató csehek között van Miroslav Poche szociáldemokrata képviselő is, akit pártja a külügyminiszteri tisztségre jelölt, de az államfő és a kormányfő ezt egyaránt elutasította.

Poche nem lesz külügyminiszter, erről már nem érdemes vitázni - tudatta Andrej Babis.

Az ANO EP-képviselőinek szavazásától Radek Vondrácek, a képviselőház elnöke is elhatárolódott.

Vondrácek, aki szintén az ANO tagja, a parlamentben csütörtökön kijelentette: nem tud róla, hogy az európai képviselők álláspontjukat egyeztették volna az ANO vezetőségével.

A téma az EU jövőbeni költségvetéséről folytatott vitában akkor került napirendre, amikor Jan Skopecek, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) képviselője felszólalásában botrányosnak minősítette több cseh EP-képviselő szavazását a szövetséges Magyarország ellen.

Zbynek Stanjura, az ODS frakcióvezetője felhívta a figyelmet arra, hogy nem Orbánról, hanem a szuverén Magyarországról van szó.A Magyarország elleni eljárás beindítása nem cseh érdek - hangsúlyozta Stanjura.

Jan Bartosek, a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) frakcióvezetője szerencsétlennek minősítette az EP döntését.