Elérte a Mangkhut tájfun a Fülöp-szigeteket

2018.09.14. 21:52

Elérte a Fülöp-szigeteket a Mangkhut névre keresztelt tájfun.

A heves, 285 kilométer óránkénti széllökésekkel kísért – 5-ös fokozatú – vihar helyi idő szerint szombat hajnalban az ország legnagyobb és legnépesebb, Luzon nevű szigetének északi csücskén érte el a partvonalat a Cagayan tartománybeli Baggao településen.

Szemtanúk beszámolói szerint a sűrű esőzéssel érkezett vihar bádogtetőket szakított le és megszakította az áramszolgáltatást a térségben. Az érintett tartományban egyébként áradásokra hajlamos rizstermelő mezőgazdasági térségek vannak, akárcsak olyan hegyvidéki régiók, ahol gyakoriak a földcsuszamlások.

Forrás: AFP/Ted Aljibe

A hatóságok mintegy 800 ezer ember evakuálását rendelték el. A katasztrófavédelem becslése szerint a Mangkhut legkevesebb 5,2 millió embert érinthet, míg a Vöröskereszt abból indul ki, hogy számuk elérheti a 10 milliót is.

Egyelőre nem érkeztek jelentések nagyobb pusztításról vagy áldozatokról.

A meteorológiai szolgálat heves esőzésre, viharos széllökésekre és akár hat métert elérő árhullámokra figyelmeztet a partvonal mentén.

A sziget érintett térségeiben leállították a hajó- és a légi forgalmat.

A Mangkhut jóval erősebb a jelenleg az Egyesült Államok belseje felé haladó, 1-es erősségű Florence hurrikánnál, amelyet 150 kilométeres óránkénti széllökések kísértek. A 35 kilométeres óránkénti sebességgel haladó Mangkhut tájfun előrejelzések szerint szombat délután Hongkong irányába fogja elhagyni a Fülöp-szigetek térségét.