A bevándorláspárti szocialista kormány a migránsok fő célpontjává tette Spanyolországot

2018.09.14. 15:28

Spanyolország lett a migránsok elszámú célpontja, miután az új olasz kormány keményen védeni kezdte a Földközi-tengeri határt.  Az illegális migránsok több mint fele már ezen átlépve érkezik az Európai Unióba.

Az unió határvédelmi ügynöksége, a Frontex friss jelentése szerint körülbelül 29 600-an lépték át illegálisan a spanyol határt a Földközi-tengeren keresztül érkezve, ami csaknem kétszerese, mint ahányan a tavalyi év azonos időszakában érkeztek. A bevándorlók háromnegyede a fekete-afrikai régióból származik, közülük sokan Guineából és Maliból érkeztek, de jelentős a marokkói állampolgárok száma is.

A migránsok száma a tavalyihoz képest duplájára nőtt augusztusban, 6500-an érkeztek Spanyolországba.

Ennek oka az, hogy Olaszország védeni kezdte tengeri határait, míg Spanyolországban bevándorláspárti kisebbségi kormány került hatalomra. A Földközi-tenger középső medencéjében kialakult, főként Olaszországot érintő migrációs útvonalon csökkent is a bevándorlók száma - vagyis kiderült, igenis meg lehet védeni a határokat.

A Földközi-tenger keleti medencéjében kialakult, Görögországot érintő migrációs útvonalon 4200 főt vettek nyilvántartásba augusztusban, 11 százalékkal kevesebbet, mint tavaly ilyenkor. Az év első nyolc hónapjában pedig 34 300-at, ami 58 százalékos csökkenést jelent. A görög szigetekre érkezők és a szárazföldi határokon átkelők nagy részét szíriaiak, irakiak és afgánok tették ki.

Migránsok az olaszországi VentimigliábanForrás: AFP/Valery Hache

Az uniós ügynökség számszerű adatok közlése nélkül megjegyezte, hogy a nyugat-balkáni migrációs útvonalon észlelt, főként a szerb-magyar és szerb-horvát uniós határokon az illegális határátlépések száma továbbra is alacsony volt augusztusban. Az Albániát, Montenegrót, valamint Szerbiát és Bosznia-Hercegovinát érintő útvonalon is állandó mértékű a migrációs nyomás.

A magyar határkerítés miatt azonban nem tudnak Magyaország felé tovább jönni.