Gázrobbanások történtek az egyesült államokbeli Bostontól északra fekvő két településen helyi idő szerint csütörtök este, mert eltört a gázvezeték, több házban tűz keletkezett, a hatóságok mintegy 70 épületből kimenekítették az embereket. A balesetben egy 18 éves fiú életét vesztette, és többen megsérültek.

Az esetről Massachusetts állam rendőrsége adott tájékoztatást a Twitter közösségi oldalon. A beszámoló szerint a tüzek Lawrence településen és a szomszédos Andover északi részén, valamint a közeli Merrimack-folyó partján lévő körzetekben keletkeztek.

Tűzoltók AndoverbenForrás: AFP/2018 Getty Images/Adam Glanzman

Lawrence polgármestere, Dan Rivera arra szólította fel az embereket, hogy hagyják el otthonaikat. A városnak ebben a részében kikapcsolták az áramszolgáltatást. Lawrence kórházában 13 embert kellett ellátni füstmérgezés vagy sérülés miatt. Egy válságos állapotban lévő sérültet átszállítottak egy bostoni kórházba, ahol már nem tudták megmenteni az életét.

A 18 éves fiú autójában tartózkodott, amikor a robbanás következtében ráomlott egy kémény.

Andoverben pedig legalább hárman sérültek meg, köztük egy tűzoltó.

A lángok miatt sűrű füst borítja a területet.

Tűzoltók küzdenek a lángok megfékezésével a Bostontól északra fekvő Lawrence-ben történt gázrobbanás helyszínén 2018. szeptember 13-ánForrás: MTI/EPA/CJ Gunther

Feltételezik, hogy a helyi gázvezeték sérült meg.  Az előzetes vizsgálatok szerint túlnyomás feszíthette szét a Columbia Gas nevű gázszolgáltató szóban forgó gázvezetékét - közölte Michael Mansfield andoveri tűzoltóparancsnok.A cég szakemberei fokozatosan csökkentik a nyomást a gázvezetékben, illetve elzárják a vezetéket egy nagyobb, mintegy néhány ezer méteres szakaszon - derült ki hírügynökségi forrásokból. Az amerikai gázszolgáltatók gyakran kerültek bírálatok kereszttüzébe az elmúlt években, mert nem tartják megfelelően karban az egyre öregedő vezetékrendszert.