Herbert Kickl szabadságpárti osztrák belügyminiszter azt mondta: az Európai Unió elhamarkodottan vetette el azt az elképzelést, hogy Észak-Afrikában gyűjtőtáborokat hozzanak létre az Európába áhítozó migránsok számára. Kickl bizakodik, hogy sikerül megegyezni az ügyben az illetékes államokkal.

A bevándorlásellenes miniszter a bécsi migrációs és biztonságpolitikai konferencia második napján hangsúlyozta: az afrikai és az uniós országoknak is érdeke, hogy az Európai Unió hatékonyan védje határait.

Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottságnak a migrációs politikáért felelős tagja, Matteo Salvini olasz és Herbert Kickl osztrák belügyminiszterForrás: MTI/AP/Ronald Zak

"Szeretnénk egyenrangúként tárgyalni, és szeretnénk, ha mindenki érdekében minden érintett győztesként kerülne ki a helyzetből" - tette hozzá.

A bécsi konferencián az osztrákok mellett olasz, egyiptomi, algériai, marokkói, tunéziai, nigeri, csádi, mali és EU-s tisztségviselők is részt vesznek.

Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős uniós biztos csütörtökön gyakorlatilag lehetetlennek nevezte, hogy nemzetközi felügyelet alatt álló védő- és befogadóközpontok létrehozásával enyhítsék a migrációs nyomást Európán.

A bevándorláspárti görög származású Avramopulosz véleménye alapjánaz észak-afrikai országok egyike sem fogadta kedvezően a migránsok menekültstátuszának eldöntésére szolgáló, uniós területen kívül kialakítandó gyűjtőtáborok ötletét.

Kickl szerint Avramopulosz megjegyzésével rossz jelzést küldött.

Az ötlet nagyjából két hónapos, és az uniós biztos úr már két hónap után egyértelműen feladta - hangoztatta kifogását.

Az osztrák belügyminiszter emlékeztetett rá, hogy más témákat évekig tárgyalnak az Európai Unióban a döntés megszületése előtt.

Herbert Kickl elmondta, hogy a vitatott központok kérdése biztosan terítékre kerül a konferencián.

Véleménye alapján

a migránsokat abba az országba kellene visszaszállítani, ahol felszálltak az Európa felé tartó hajókra.

A miniszter kijelentette: itt az ideje, hogy az afrikai államok észrevegyék felelősségüket az ügyben.

Kickl egyúttal bírálta a földközi-tengeri, sorosista álcivil szervezetek által végzett migránstaxiztatásokat, mert szerinte azok a probléma részeivé váltak és még az illegális bevándorlókat is veszélybe sodorják.