Matteo Salvini nem enged: azonnal kiutasítja a tunéziai migránsokat

2018.09.14. 16:13

Matteo Salvini olasz belügyminiszter bejelentette, azonnal eltávolítják Olaszországból azt a 184 tunéziai férfit, akik motorcsónakkal átkeltek a máltai vizeken, és az olaszországi Lampedusa szigetén kötöttek ki. Salvini azzal vádolta Máltát, hogy teljesen kivonja magát a migráció ellenőrzéséből.

A tunéziai migránsok motorcsónakkal keltek át az észak-afrikai ország és Olaszország közötti tengerszakaszon.

A motorcsónakokról készült felvételeket Matteo Salvini már csütörtökön megosztotta közösségi oldalán, kihangsúlyozva:

mivel a csónakok máltai vizeken haladtak át, a szigetország feladata, hogy fellépjen.

A hét hajóból hat akadálymentesen megérkezett Lampedusa partjaihoz, ahol az olasz hatóságok őrizetbe vettek 184 tunéziai férfit.

Az utolsó csónak máltai vizeken vesztegel, mivel kifogyott az üzemanyagból. Salvini bejelentette, hogy minél előbb kiutasítják és visszaszállítják a migránsokat Tunéziába, valószínűleg egy charter-repülőgéppel.A római belügyminisztérium szerint Málta nem válaszolt az olasz hatóságok jelzésére a motorcsónakok érkezéséről.

A tárca azt is közölte, hogy új, innovatív és hatásos intézkedéseken dolgoznak a migráció feltartóztatására.

Ugyanezt ismételte meg Matteo Salvini Bécsben, a migráció nemzetközi biztonsági kihívásairól tartott konferencián.

A bécsi konferencián az olaszok és az osztrákok mellett egyiptomi, algériai, marokkói, tunéziai, nigeri, csádi, mali és EU-s tisztségviselők is részt vesznek.

A római belügy vezetője Máltai kollégája mellett ülve kijelentette, hogy Málta szóra sem méltatja az olasz kéréseket. Olasz sajtóbeszámolók szerint Salvini a bécsi találkozón állítólag hátat fordított az erősen bevándorláspárti Dimitrisz Avramopulosz uniós migrációs biztosnak, és majdnem kizárólag észak-afrikai kollegáival beszélgetett.

Az olasz belügyminisztérium nem erősítette meg Horst Seehofer német belügyminiszter minapi bejelentését arról, hogy Berlin és Róma állítólag megállapodást írt alá, miszerint az Olaszországból Németországba utazó menedékkérő migránsokat Róma visszafogadja.

A minisztérium Matteo Salvini korábbi szavait ismételte meg, vagyis hogy Olaszország egyetlen további migránst sem hajlandó befogadni.