Folytatódik az együttműködés a Fidesz és az Osztrák Néppárt között

Vágólapra másolva!
Sebastian Kurz osztrák kancellár dilemma elé került a hazugságoktól hemzsegő Soros-Sargentini jelentésről szóló európai parlamenti (EP) szavazás ügyében, pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP) EP-képviselői pedig éltek szabad mandátumukkal, és Magyarország ellen szavaztak. Ettől függetlenül az Osztrák Néppárt és a Fidesz közötti együttműködés folytatódik - jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára, korábbi bécsi nagykövet a Die Presse című osztrák napilapnak adott interjújában.
Vágólapra másolva!

Kurz hasonló migrációs politikát követ, mint Magyarország, ezért pártja európai parlamenti képviselőinek magatartása a szerdai szavazáson, amikor is jóváhagyták a Magyarország elleni jogállamisági eljárás megindítását, nem volt logikus - állapította meg.

- válaszolta Szalay-Bobrovniczky a lapnak arra a kérdésére, hogy a Fidesz marad-e jelenlegi pártcsaládjában, amely képviselőinek egy része igennel szavazott a Soros-Sargentini jelentésre.

Arra a felvetésre, hogy az EPP-ben többeket állítólag zavar, hogy Orbán Viktor az utóbbi időben olyan vezető jobboldali és bevándorlásellenes európai politikusokhoz közeledett, mint Matteo Salvini, az olasz Liga vagy Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt elnöke, a helyettes államtitkár azzal reagált, hogy "mindenkivel beszélünk, aki a politikánkat támogatja".

Ezt gondoltuk eddig Kurzról is. Ezért egy kissé csalódottak vagyunk

- fűzte hozzá.

Szalay-Bobrovniczky tudatta, hogy a Soros-Sargentini jelentést hazugságépítmény, amely annyit sem ér, mint a papír, amelyre írták.

Rég lezárt ügyeket melegít fel vagy olyanokat, amelyek már a békés megegyezés felé haladnak.

- jegyezte meg.

Arra a kérdésre, hogy olyan politikusok, mint Manfred Weber, az EPP frakcióvezetője miért szavazták meg a jelentést, Szalay-Bobrovniczky úgy válaszolt:

Weber saját karrierje érdekében - szeretne a következő Európai Bizottság elnöke lenni - feladta politikai eszményeit.

Ellenpéldaként hozta fel Hans-Peter Friedrichet, a német szövetségi parlament (Bundestag) alelnökét, aki azon a véleményen van, hogy

ez az EP-szavazás kárt okoz Európának.

A helyettes államtitkár cáfolta, hogy a magyar kormány nem lenne hajlandó engedményekre a nem kormányzati szervezetekre, illetve a felsőoktatásra, azon belül a Soros György által finanszírozott Közép-európai Egyetemre (CEU) vonatkozó törvények ügyében, ami a lap szerint kiválthatta az EPP képviselői egy részének az elfordulását a Fidesztől.

Hangsúlyozta, hogy a kormány mindkét ügyben együttműködik a bizottsággal, és időben megküldte a válaszait neki.

Kijelentette, hogy

- tette hozzá.

"Vannak olyan erők, amelyek romba akarják dönteni az európai jogépítményt. Ha ez nem sikerül a bizottságban, megpróbálják a parlamentben. Angela Merkel német kancellár most azt akarja, hogy az európai határ- és partvédelmi ügynökség, a Frontex védje az EU külső határait.

Ezt mi elutasítjuk.

A külső határok védelme a szuverenitáshoz tartozó klasszikus jog

- közölte Szalay-Bobrovniczky.

A helyettes államtitkár szerint Magyarország a jogállamisági eljárás során nemcsak Lengyelország, hanem a cseh kormányfő, Andrej Babis támogatására is számíthat, annak ellenére, hogy az ő pártja, az ANO EP-képviselői megszavazták a Soros-Sargentini jelentést.

Babis egyébként elhatárolódott saját párttársaitól, és egyértelmű támogatásáról biztosította Magyarországot.

"De főleg azért érezhetjük magunkat biztonságban, mert a nép támogat bennünket, és

a Fidesz ezért toronymagasan meg fogja nyerni az európai parlamenti választásokat.

A többi nem fontos" - zárta az interjút a Miniszterelnökség helyettes államtitkára.