A Svéd Fellebbviteli Bíróság elutasította a göteborgi zsinagógát felgyújtani akaró egyik palesztin migráns kitoloncolását. Szerintük a migráns palesztin területen nem lenne biztonságban.

Ahogy az Origo már megírta, 2017 decemberében, a dél-svédországi Göteborgban Izrael-ellenes és antiszemita jellegű tüntetést rendezett a helyi muszlim közösség, miután Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke bejelentette, hogy Tel-Avivból Jeruzsálembe költözteti az amerikai nagykövetséget.

A demonstráción legalább 20 migráns vett részt, akik megrongálták a helyi zsidóság vezetőinek az autóit is.

Az antiszemita rendezvényen két palesztin és egy szír migráns Molotov-koktélokkal dobálta meg a helyi zsinagógát, azzal a szándékkal, hogy felgyújtsák az épületet.A migránsokat május végén sikerült elfognia a svéd rendőrségnek, és nemsokára megindult ellenük a jogi eljárás.

A göteborgi zsinagógaForrás: Origo

A szír és az egyik palesztin férfi rendelkezdett ideiglenes tartózkodási engedéllyel, mivel ők munkavállalási vízummal érkeztek Svédországba, a másik palesztin viszont illegális úton jött a skandináv államba, és menedékkérelmet nyújtott be, amelyet még mindig nem bíráltak el.Júniusban a Göteborgi Kerületi Bíróság két év börtönbüntetésre ítélte mindhárom támadót, és elrendelte, hogy a tartózkodási engedéllyel nem rendelkező palesztin migránst a büntetés letöltése után toloncolják ki Svédországból.Az elsőfokú ítélet ellen a migráns ügyvédje fellebbezett a Svéd Fellebbviteli Bíróságon - írja a Times of Israel.

A most megszületett jogerős ítélet értelmében a palesztin férfit a börtönbüntetés letöltése után mégsem utasíthatják ki, mivel szerintük a migráns nem lenne biztonságban palesztin területen, mert antiszemita jellegű bűncselekményt követett el, és az izraeli hatóságok állítólag megtorolnák azt rajta.

A bíró az ítélet kihirdetésekor azt is hozzátette, hogy a gyújtogató migráns emberi jogait Palesztinában nem tudná garantálni Svédország.

A svéd igazságszolgáltatásnak ezek szerint fontosabb egy palesztin bűnöző emberi jogainak a biztosítása, mint a skandináv államban élő 20 ezres nagyságú zsidó közösség biztonsága.