Helyhatósági választásokat tartanak Szíria nagy részén

2018.09.16. 14:56

Helyhatósági választásokat tartanak Szíriában az ország damaszkuszi vezetés ellenőrzése alatt álló részén, amely Szíria területének mintegy kétharmadát teszi ki.

Szíriában legutóbb 2011-ben tartottak önkormányzati választást, mert később az ország véres polgárháborúba süllyedt.

A szavazóhelyiséget helyi idő szerint 7.00 órakor nyitottak és 19.00 órakor zárnak. 18 ezer önkormányzati képviselői helyre mintegy 40 ezer jelöltet állítottak. Valószínűleg a kormányzó Baasz párt jelöltjei nyerik majd a voksolást.2016-ban a rezsim az ellenőrzése alatt álló területeken parlamenti választást is szervezett, 2014-ben pedig elnökválasztás is volt, melyet Bassár el-Aszad megnyert, s így újabb hét évre az ország elnökévé választották.

Bár az Aszad-rezsim szövetségese, Oroszország három évvel ezelőtti beavatkozása óta jelentős területeket foglalt vissza, de továbbra sem ellenőrzi az ország egészét.

Az utolsó nagyobb országrész, amely a lázadók és iszlamista szervezetek kezén van, Idlíb tartomány, ahol bármelyik pillanatban megindulhat a kormányerők offenzívája a térség visszafoglalására. A helyhatósági választást sem ott, sem azokon a területeken nem tartják meg, amelyek kurd fegyveresek ellenőrzése alatt állnak.