Jogtalannak tartja a Magyarország elleni eljárást az osztrák alkancellár

2018.09.16. 12:53

Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár megkérte saját külügyminiszterét, hogy szólítsa fel az Európai Tanács jogszolgálatát, hogy vizsgálják meg a Magyarország elleni uniós szavazás végeredményét. Erős kétségei vannak ugyanis ezzel kapcsolatban. Az osztrák hírügynökség, az APA írta meg. Mint ismert, a Soros-Sargentini jelentést a szokásos kétharmados szavazás helyett ezúttal úgy fogadták el, hogy nem számolták bele a tartózkodókat. Ha beleszámolják, nincs meg a kétharmad.

Teljesen megértem a magyarok érvelését, mondta az osztrák alkancellár. Mivel az Unió döntése a hetes cikkely tárgyalásának elindításáról jogilag tisztázatlan, ezért - ahogy fogalmazott - volt egy háttérbeszélgetésem a külügyminiszterrel. Megkértem, hogy szólítsa fel az Európai Tanács jogszolgálatát, hogy hozzanak ezzel kapcsolatban egy tiszta, egyértelmű állásfoglalást. Szavaiból egyértelműen az derül ki, hogy jogtalannak tartja az eljárást.

Heinz-Christian StracheForrás: AFP/Barbara Gindl

Arról is beszélt Heinz-Christian Strache, hogy a közép-európai országok, amelyek rengeteget szenvedtek a kommunizmus alatt, a Szovjetunió uralkodása miatt, sokat harcoltak és áldozatokat hoztak a mai szabadságért és demokráciáért, és természetesen nem akarnak egy újabb gyámkodást, ezúttal Brüsszelből, vagyis, hogy mások írják elő nekik, hogy mit tegyenek.