A lengyel és a román sajtó is kiállt Orbán Viktor mellett

2018.09.18. 18:09

Mind a lengyel, mind a román sajtóban jelentek meg olyan véleménycikkek, amelyek elítélik a Soros-Sargentini jelentést, és kiállnak Orbán Viktor politikája mellett.

Lengyelország

A Soros-Sargentini jelentés hátterében egy olyan radikális ideológia húzódik meg, amelyet uniós politikai nyomásgyakorlással akarnak érvényesíteni, s amelynek célja a régi európai nemzeti identitások felbomlasztása, és helyettük egy új páneurópai identitás kialakítása a migráció révén – írta keddi kommentárjában Pawel Lisicki, a DoRzeczy című lengyel konzervatív hetilap főszerkesztője.

Az ideológia és a radikalizmus győzedelmeskedik a józan ész és a mértéktartás felett – állapítja meg Pawel Lisicki. Szerinte az európai parlamenti képviselők többsége Orbán Viktor migrációs politikája miatt szavazta meg a 7. cikkely szerinti eljárás megindítását. A migránsok beáramlása elleni védekezés a Fidesz választási programjának fő pontja volt, az uniós szinten hozott döntés ezért ténylegesen megsérti az uniós tagállamok szuverenitásának elvét.

Az Orbán-kormányt a magyarok azért is választották újra, mert a kommunizmus uniformizáló törekvéseinek évtizedei után – a többi közép-európai nemzethez hasonlóan – fontosnak tartják kulturális identitásukat, tudják, hová vezet az egységesítő, nemzetellenes ideológia – hangsúlyozta Lisicki. Az uniós politikusok egy részének hasonló elképzelése van az egységről, mint a volt kommunista elvtársaknak.

Mind nyilvánvalóbb, hogy az új baloldal ideológusai tervük megvalósításához habozás nélkül erőszakhoz folyamodnak, kihasználják jelenlegi politikai túlsúlyukat, s az engedetlenekkel szemben a fenyítés eszközeit alkalmazzák - állapítja meg. Ez a gőg és elvakultság megnyilvánulása – írja, és arra figyelmeztet, hogy az EU-ban mindez az euroszkeptikus hangulatokat erősíti.

Magyarország esetében a szankciókkal való fenyegetés, a lejáratási és megszégyenítési próbálkozások növelhetik a kormány támogatottságát – állapítja meg. Egy biztos, hogy ahogyan korábban Lengyelország az unióval folytatott vitájában számíthatott Magyarországra, úgy Budapest is számíthat Varsóra. A 2019-es európai parlamenti választások után pedig újabb országok csatlakozhatnak hozzájuk – zárja cikkét a főszerkesztő.

Románia

Az Adevarul című román liberális napilap internetes kiadásának véleményrovatában Traian Ungureanu néppárti európai parlamenti képviselő bírálta az Európai Parlamentet a Soros-Sargentini-jelentés elfogadásáért, és "perverz kitalációnak" vélte az EU által vizionált Orbán-veszélyt.

Álláspontja szerint Orbán Viktort azért támadják, mert elutasítja, hogy haladáspárti liberális legyen, és ezáltal nem tartozik az EU-konformnak tekintett többséghez. Ez továbbfejlesztett kommunista magatartás. Akárcsak a kommunisták idején: mindenkinek jogában áll a saját szavaival elmondani azt, amit mi gondolunk – példázta az EU álláspontját az EP-képviselő. A különbség az, hogy már nem társítanak ehhez fizikai erőt. Szerinte Sztálin elpirulna, ha látná, hogy gulág és közös sírok nélkül is működik a rendszer a haladás, a sokszínűség jegyében, békésen és a jobbik világ elismerése mellett.

Traian Ungureanu szerint azt az üzenetet kellene Brüsszelbe közvetíteni, hogy a kelet-európai szolidaritás is európai.