Le kellene zárni a hetes cikk szerinti eljárást Lengyelországgal szemben

2018.09.18. 20:35

Le kellene zárni az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárást Lengyelországgal szemben. A magyar kormánynak kezdettől fogva elvi problémái vannak a folyamattal – jelentette ki Takács Szabolcs miniszterelnökségi államtitkár az uniós tagországok illetékes minisztereinek keddi brüsszeli tanácsülése után.

Az európai ügyekkel foglalkozó miniszterek tanácskozásán sor került a lengyel kormány második hivatalos meghallgatására az uniós jogállamisági eljárás részeként.

Takács Szabolcs arról számolt be telefonon, hogy a lengyel delegáció ismét "korrekt módon, pontról pontra" válaszolt minden kérdésre. A következő lépésről nincs még egyértelmű döntés. Véleménye szerint politikai indíttatású eljárás zajlik Varsóval szemben.

Elmondta azt is, hogy a Magyarországgal szemben előző héten kezdeményezett hasonló eljárás semmilyen formában nem került napirendre.

Sajtóhírek szerint szerdán az Európai Bizottság ülésén is napirenden lesz a "lengyel ügy", és az Európai Bíróság elé utalhatják a legfelsőbb bíróságról szóló törvény miatt Lengyelországgal szemben megindított uniós jogsértési eljárást.

Az Európai Bizottság a jogállamiság rendszerszintű megsértésének kockázata miatt tavaly decemberben indította meg a hetes cikk szerinti eljárást Lengyelországgal szemben, amelyet Magyarország esetében az Európai Parlament kezdeményezett.