Szijjártó Péter: Gazdasági érdek, hogy több turista jöjjön Magyarországra

SZIJJÁRTÓ Péter
Miskolc, 2018. szeptember 13. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a nagyméretű szerszámokat tervező és gyártó Spinto Hungária Kft. új gyárának avató ünnepségén Miskolcon 2018. szeptember 13-án. MTI Fotó: Vajda János
Vágólapra másolva!
Magyarország bruttó hazai termékének (GDP) előállításából a turizmus egyre nagyobb részt vállal, ezért az országnak az a gazdasági érdeke, hogy az ide irányuló turistaforgalmat folyamatosan növelje - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
Vágólapra másolva!

A magyar diplomácia vezetője a Kína és 16 közép- és kelet-európai ország együttműködése (16+1) turisztikai miniszteri konferenciáján vett részt a dél-dalmáciai Dubrovnikban.

Szijjártó Péter Forrás: MTI/Vajda János

Szijjártó Péter kiemelte:

majd hozzátette: tavaly 258 milliárd dollárt költöttek világszerte a kínai turisták.

A miniszter szerint ezért kifejezetten jó hír, hogy a Magyarországra irányuló kínai turistaforgalom dinamikusan bővülést mutat.

Tavaly 227 ezer kínai turista érkezett Magyarországra, 34 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Az idei év első felében pedig 140 ezer kínai turista volt Magyarországon, ami további 11 százalékos növekedés - fejtette ki.

Továbbá jelezte: a bővülésben nagy szerepet játszik az, hogy

"Annak érdekében, hogy tovább növeljük a Magyarországra irányuló kínai turistaforgalmat, Kínában immár 14 városban tudnak a külképviseletek vízumigényléseket fogadni, illetve 48 órán belül kiadni magyarországi beutazási engedélyeket" - hangsúlyozta a tárcavezető.

Szijjártó Péter úgy vélte: fontos, hogy a két ország közötti közlekedési összeköttetések folyamatosan bővüljenek, hiszen ez az egyik alapfeltétele a turisztikai forgalom növekedésének. Ezért jó hír, hogy a Budapest-Peking közvetlen légi járat mellett jövő nyártól egy újabb légi folyosó jön létre Kína és Magyarország között - tette hozzá.

- emelte ki.

Hozzátette: az is fontos, hogy a Magyarországra irányuló kínai turizmus ne csak Budapestre irányuljon, hanem a Balaton, a borvidékek és a termálkincsre épülő fürdőhelyek ugyanúgy bekerüljenek a kínai turisták célpontjai közé, mint Budapest.