Két palesztint öltek meg a Gázai övezetben

Vágólapra másolva!
Két palesztin tüntetőt öltek meg kedden izraeli biztonsági erők a Gázai övezet határán, egy feltételezett palesztin késelővel pedig Jeruzsálemben végzett a rendőrség a jóm-kipúr ünnepén.
Vágólapra másolva!

A palesztin egészségügyi hatóságok szerint a radikális Hamász palesztin szervezet uralta Gázai övezet határán tartott tüntetéseken

a két halálos áldozat mellett több mint harmincan sebesültek meg.

Március vége óta rendszeresek a tüntetések a gázai-izraeli határnál, ahol a palesztinok az övezet blokádja és a palesztin területek megszállása ellen tiltakoznak. A tüntetéseken eddig hozzávetőleg

180 palesztin halt meg, és 19 ezren sebesültek meg.

Az izraeli rendőrség szerint Jeruzsálem óvárosában, a Damaszkuszi Kapu közelében egy palesztin kezében "éles tárggyal" próbált rátámadni egy zsidó hívőre.

Az elkövetőt lelőtték,

miközben egy izraeli sem sérült meg az incidensben, amely a kedd esti naplementével kezdődő és szerda este véget érő legnagyobb zsidó ünnep, a jóm-kipúr alatt történt.

A rendőrség szóvivője szerint a támadó egy 26 éves palesztin volt az izraeli megszállás alatt lévő ciszjordániai Kalandia városából. Hozzátette, hogy

illegálisan tartózkodott Jeruzsálemben,

mivel az ünnep idejére palesztinoknak csak rendkívüli esetekben engedélyezik azt, hogy Izrael területére léphessenek.

"A rendőrök észrevettek egy támadót, aki egy zsidó felé rohant és a földre akarta lökni. Ezt követően a rendőrök felé szaladt kezében éles tárgyat forgatva" - közölte a rendőrség szóvivője.
Palesztin szemtanúk ugyanakkor arról számoltak be, hogy egy fiatal férfit láttak a lövéseket leadó rendőrök elől menekülni.

A katonai hatóságok a nagyobb zsidó ünnepeken biztonsági okokból rendszeresen felfüggesztik a palesztinok számára a határátlépést, ez legutóbb múlt héten a zsidó újév alkalmával történt meg.

A jóm-kipúr, más néven az engesztelés napja vagy hosszúnap a nagy megbocsátás napja, amikor Isten feljegyzi az élet könyvébe azoknak a zsidóknak a nevét, akik az új esztendőben is élhetnek.