Hans-Georg Maaβent, a német szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) vezetőjét menesztették, azért, mert kimondta, hogy – ellentétben a balos és liberális média hazugságaival – nem zajlik neonáci hajtóvadászat külföldiek ellen Chemnitzben, a migránsok által elkövetett brutális gyilkosság után. A titkosszolgálat főnökét a baloldali pártok nyomására távolították el hivatalából. A jövőben a belügyminisztérium államtitkáraként folytatja munkáját.

A koalíciós pártok vezetőinek tanácskozása után megjelent közleményben kiemelték, hogy Horst Seehofer belügyminiszter nagyra értékeli Hans-Georg Maaβen belbiztonsági szaktudását.

Hans-Georg MaaβenForrás: AFP/DPA/Marijan Murat

Hozzátették: a belügyi tárcánál nem a titkosszolgálat munkájának felügyeletével foglalkozik majd. Beosztásáról a miniszter később ad tájékoztatást.

A belső elhárításért felelős nemzetbiztonsági szolgálat vezetőjének kirúgását az erősen bevándorláspárti ellenzéki politikai tömörülések, a szélsőséges kelet-német kommunista utódpárt, a Baloldal (Die Linke), a Zöldek (Die Grünen) és a nagykoalíció egyik tagja, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) is követelték, mert Maaβen szerint hamisítvány volt egy külföldinek tűnő embereket üldöző németeket ábrázoló videófelvétel.

A felvétel Chemnitzben készült augusztus végén, egy német férfi brutális meggyilkolása után, a bűncselekménnyel közel-keleti migránsokat gyanúsítanak.

Az emberölés tüntetésekhez vezetett, amelyeken több erőszakos cselekmény történt.

A BfV vezetője egy lapinterjúban úgy vélte, a felvételt azért hozták nyilvánosságra, hogy eltereljék a figyelmet a migránsok által elkövetett gyilkosságról.Továbbá tudatta: az alkotmányvédelemnek nincsenek információi arról, hogy külföldiek elleni hajtóvadászatok történtek Chemnitzben. Ezzel a kijelentéssel szembefordult Angela Merkellel, aki a balos és liberális média hazugságainak bedőlve hajtóvadászatként jellemezte a Chemnitzben történteket.

Horst Seehofer kiállt a BfV vezetője mellett, az SPD viszont megvonta tőle a bizalmat, és kilátásba helyezte a koalíció felbontását arra az esetre, ha hivatalában marad. Az SPD zsarolása koalíciós válsághoz vezetett, amely Hans-Georg Maaβen kirúgásával, majd pedig az áthelyezésével véget érhet.

Az ellenzéki pártok az első nyilatkozatok alapján eltérően ítélik meg a döntést.

A Baloldal (Die Linke) szerint például a BfV vezetőjének leváltása "rendben van", áthelyezése azonban "gyakorlatilag előléptetést jelent, ami egy rossz vicc".

A Horst Seehofer vezette bajor Keresztényszociális Uniótól (CSU) jobbra álló, bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) részéről viszont kiemelték, hogy Maaβennek a hivatalában kellett volna maradnia, mert hűségesen szolgálta a szövetségi köztársaságot, és azért kényszerül távozásra, mert kényelmetlenné vált a kormánynak.Az első sajtókommentárok is eltérően ítélik meg a koalíciós pártok vezetőinek - Angela Merkel kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, Horst Seehofer és Andrea Nahles, az SPD elnöke - tanácskozásán kidolgozott "kompromisszumot", ami tulajdonképpen az igazság kimondásáért való büntetésként értelmezhető.

A ZDF országos köztelevízió szerint például az egyezség nem elégítheti ki a szociáldemokratákat, és azt mutatja, hogy a koalíció nem a bizalmon, hanem a kölcsönös bizalmatlanságon alapul. A Die Welt című lap szerint viszont a BfV elnökének áthelyezése olyan kompromisszum, amellyel "mindenki együtt tud élni", és lehetővé teheti, hogy a márciusban megalakult kormány sorozatos konfliktusok után végre elkezdjen kormányozni.