A vezető román konzervatív napilap, a România Liberă véleménycikke szerint a Magyarországot a jogállamiságtól való állítólagos elhajlással vádoló Soros-Sargentini jelentésről tartott európai parlamenti vita annak emblematikus példájaként marad fenn a jelenkor történelmében, hogy miként változtatható egy vád dicsőséggé a magyar nemzet számára.

Marius Ghilezan publicista az 1877 óta megjelenő nagy tekintélynek örvendő lapban kifejtette: "Orbán Viktor a megtámadott jogán mondott válaszában leckét adott abból, hogy miként változathatók lovaglócsizmává a holland papucsok, vagy miként változhat át zenekarrá a banda, ha jó a karmester."

Véleménye szerinta magyar vezető bársonyos kézzel vágott vissza egy kettős mércék paradigmájába belemerevedett Európának, ahol egyik oldalon a szegények, a másikon a gazdagok állnak.

Orbán Viktor miniszterelnök felszólal az Európai Parlament vitáján 2018. szeptember 11-énForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Orbán nem válaszolt a vádakra. Nem mentegetőzött. Lovagként támadott. Szégyenkezésre kényszerítette a kontinens fejeseit.

Ghilezan szerint:

a jelentés sértés a kereszténységet ezer éve védelmező magyar néppel szemben.  

Ezt láthatja Manfred Weber, az Európai Bizottság lehetséges jövendőbeli elnöke is, aki nem Magyarország állítólagos kisiklásaira tért ki, hanem a bukaresti tüntetésekkel vágott oda azoknak, akik kihegyezett fülekkel várták Magyarország elítélését és a 7-es cikkely aktiválását, mely amúgy sem fejtette volna ki a hatását, hiszen Lengyelország élt volna a vétójogával.

A vereség győzelemre váltásának taktikája csak a világ nagy államférfijait jellemzi. Strasbourgban újra felemelkedett a budapesti keresztény (Orbán Viktor) szerencsecsillaga. Ügyesség, de ravaszság is kell ahhoz, hogy Chivas Regallá változtasd a barackpálinkát.

A csibész (magyar kormányfő) menetközben borította fel a globalizmus ágyasainak szekerét.

Kapellmeisteri tökéllyel védte meg országát. A saját pályájukon győzte le őket. Egy erős európai család támogatásával menyegzővé változtatta a halotti tort.

Így megy ez, amikor erős vezetőd van - jelentette ki.

Neki nem csörgetik a bilincseket, nem viszik ellene utcákra az ellenállókat, a titkosszolgálatok és Amerika nagykövetsége egyhangúlag azért harcolnak, hogy a Magyar Rapszódia a rekviemmé váljon a langley-i flick-flack után a napjait számoló progresszizmus számára.

Ez egy óriási csata a kereszténység és a brüsszeli bürokraták által támogatott neomarxisták között. Orbán Viktor mindenki másnál hamarabb megtanulta, hogy nem a gyerekeket kell a világ csendőreinek karjai közé vetni, hanem rá kell őket venni, hogy a magyar kottából játszanak.

Nem igaz, hogy csodálatos időket élünk? - teszi fel a kérdést a román publicista.

Megállíthatatlannak tűnik Orbán Viktor felemelkedése - fűzte hozzá.

Ezekben a bohócos és szolgás időkben a román elnök (Klaus Iohannis) Bukaresten olyan románok mögött álló idegen csapatok közötti mérkőzésen bíráskodik, akiknek nincs idejük valódi ügyekkel foglalkozni, mert valaki a felháborodás halálos szellemével töltötte meg az életüket.

Iohannis a Románia természeti forrásokért tervezett tüntetéstől való félelmében a Romexpoba költöztette a csúcstalálkozó (a Három Tenger Kezdeményezés) logisztikáját, attól tartva, hogy a meghívottak esetleg szembetalálhatnák magukat a mély Romániával, a társadalomnak azzal a részével, mely nem akarja megadni magát a szekusos (titkosszolgálati) perverzióknak.

Európa nagy vezetői a fejünk felett fognak alkudozni a gázügyletről, mert nekünk nem honvédő Orbán Viktorunk van, hanem csak magukat ravasznak gondoló balekjaink, akik a hódító Németország házi szolgái - fejtette ki Marius Ghilezan.

A szerző a végén nemzetgyalázásnak minősíti azt, hogy Romániának nincs egy olyan vezetője, mint Orbán Viktor, aki energia-hubbá és regionális biztonságforrássá változtatná az országot, ahogy teszi azt a magyar kormányfő.