Orbán Viktort támogatja Nicolas Sarkozy pártja

Vágólapra másolva!
Laurent Wauquiez, a jobboldal talán legtehetségesebb politikusa, Franciaország történetének egykori legfiatalabb minisztere Salzburgban azt mondta, hogy a Fidesznek az Európai Néppártban van a helye. Szerinte be kell fejezni azt a nevetséges gyakorlatot, hogy azt megdicsérik, aki befogadja a migránsokat, aki meg elutasítja, az rossz pontot kap. A magát Orbán Viktor fő ellenfelének nevező francia köztársasági elnökről, Macronról pedig azt mondta, hogy teljesen elszigetelődött. Szerinte - ahogy fogalmazott - lapozni kell, túl kell lépni a szociáldemokratákon.
Vágólapra másolva!

Wauquiez december óta a francia konzervatív párt, a Republikánusok elnöke. A Republikánusok (LR) Nicolas Sarkozy volt elnök pártjának jogutódja. Maga Wauquiez egyébként 2010-től éppen Sarkozy elnök minisztere volt, két évig. Akkor egyébként Wauquiez alig 35 éves volt.

A francia Republikánusok többsége egyébként nem szavazott igennel a Soros-Sargentini jelentésre, 20 képviselőjükből csak 9 szavazta meg. A párt tegnapi tanácskozásán egy-két politikus felszólalt ugyan a Fidesz ellen, de a legtekintélyesebb LR-vezetők egyértelműen a Fidesz és a Fideszt támogató pártelnök mellé álltak, például Chirac és Sarkozy minisztere, Brice Hortefeux is. Hortefeux már a kétezres évek közepén keményen harcolt az illegális migráció ellen, így elég hamar a balliberális francia médiumok egyik céltáblája lett.

Laurent Wauquiez a tanácskozás után arról beszélt, hogy Orbán Viktor demokratikus választásokon győzött nagy fölénnyel, nincs semmiféle kivetnivaló a Fidesz migrációs politikájában és a pártnak mindenképpen az Európai Néppárton belül van helye.