Szabadlábra helyezték kedden a németországi Chemnitzben tüntetéseket kiváltó migránsok által elkövetett gyilkosság egyik iraki gyanúsítottját.

A 22 éves férfi a chemnitzi városi bíróság utasítására nyerte vissza szabadságát, miután ügyvédje panaszt emelt a fogva tartása ellen.

Az ügyvéd a honlapján közzétett állásfoglalásában kiemelte, hogy a bűncselekmény feltárását irányító ügyész szerinte semmilyen bizonyítékkal nem tudta alátámasztani, hogy ügyfele részt vett volna az emberölésben.

A chemnitzi ügyészség szóvivője megerősítette, hogy a 22 éves iraki migránst szabadlábra helyezték. Egy másik gyanúsított, egy 23 éves szíriai migráns továbbra is előzetes letartóztatásban marad. Az ügynek egy harmadik gyanúsítottja is van, egy szintén iraki, 22 éves illegális bevándorló, őt nemzetközi körözéssel keresik.Chemnitzben augusztus 26-ra virradóra közel-keleti migránsok megkéseltek egy 35 éves német állampolgárt.

Forrás: MTI/EPA/Filip Singer

A gyilkosság demonstrációk sorozatához vezetett a Szászország tartományi városban. Az emberölés napján tartott első, nem bejelentett tüntetésen, és egy nappal később, egy bejelentett demonstráción néhány erőszakos bűncselekmény történt.

A YouTube videómegosztóra felkerült felvételeken az látszik, hogy a rendőrök erőszakkal léptek fel a tüntetők ellen.