A brit Munkáspárt konferenciájának felszólalója izraeli képviselők meggyilkolására bujtogatott

2018.09.20. 17:36

Nemsokára kezdődik a brit Munkáspárt (Labour Party) konferenciája. Az eseményen fel fog szólalni Ewa Jasiewicz újságírónő is, aki korábban a Knesszet (izraeli parlament) és a zsidó törvényalkotók elleni erőszakra buzdított a konzervatív The Times értesülései szerint. A brit lap cikkét a Tett és Védelem nevű magyarországi zsidó alapítvány szemlézte

A 40 éves félig brit, félig lengyel újságíró és Izrael-ellenes aktivista a program értelmében a kereskedelmi uniók jövőjéről tart majd előadást a Momentum fesztiválon, mely a Munkáspárt éves konferenciájával egy időben kerül megrendezésre.

Ewa JasiewiczForrás: AFP/Bulent Kilic

A hölgyet szimplán „jó barátként" emlegető Jeremy Corbyn pártelnök szintén megjelenik a felszólalók között.A The Times hozzájutott egy 2002-es jelentéshez, melyet Jasiewicz Jeninben, Ciszjordániában írt a Második Intifáda (Izrael elleni palesztin felkelés) alatt.

A dokumentumban a hölgy egyértelműen javasolja a terrorszervezeteknek, hogy civilek helyett inkább izraeli parlamenti képviselőket célozzanak meg támadásaikkal. A lap állításai szerint Jasiewicz többek között azt is leírta, hogy a családból, ahol lakott, egy kisfiú „elment és tüzet nyitott piacon vásárló izraeli civilekre néhány hónapja", hozzátéve, hogy nem érti, miért nem tudnak az „aktivistáik" (értsd: terroristák) inkább olyan célpontokon rajtaütni, mint például a Knesszet vagy „kifinomult politikuslikvidálásokat végrehajtani", mint a Népi Front Palesztina Felszabadításáért (PFLP).

A Népi Front Palesztina Felszabadításáért egy olyan palesztin marxista terrorcsoport, mely a múltban számos támadást hajtott végre Izrael és izraeli civilek ellen 1967 óta, beleértve az akkori turisztikai miniszter, Rehavam Zeevi meggyilkolását 2001-ben.
„Sem most sem soha nem támogattam senki testi épségnek veszélyeztetését, az említett mondatokkal sem ez volt a szándékom. Bocsánatot kérek, ha bárkit megbántottam" – szabadkozott Jasiewicz, kiemelve, hogy arra kéri az embereket, a kellő kontextusban értelmezzék a gondolatait, hiszen szerinte egy „erőszakos megszállás" körülményei között íródtak.

Ewa Jasiewiczet Izrael-ellenes aktivizmusa, illetve a terrorszervezetek segítésének vádja miatt 2004-ben kiutasították Izraelből. 2010-ben újabb vandálakciója során Lengyelországban a varsói gettó megmaradt falszakaszára „Szabadítsátok fel Gázát és Palesztinát" feliratot fújt.

A konferenciára való meghívását óriási általános felháborodás követte. Euan Philipps, a Munkáspárt az Antiszemitizmus Ellen szervezet vezetője, a programról való eltávolítását követeli, nyilatkozta a The Timesnak.

Az incidens csak a legutóbbi a brit ellenzéki párt, és a megrögzötten Izrael-ellenes Pártvezető, Jeremy Corbyn antiszemita botrányainak hosszú sorában, melyek miatt a brit zsidóság közel 40 százaléka komolyan fontolgatja az emigrációt, amennyiben a baloldali párt hatalomra kerül.