A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Rogán Antal közölte, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság (EB) elnöke Salzburgban, Orbán Viktor kormányfő távollétében tett javaslatot a Fidesz kizárására az Európai Néppártból (EPP), de az EU „isiászban" szenvedő vezetőjének nem jött össze a terve. Rendkívül rossz napja lehetett ma Junckernek, mivel a határőrizet kérdésében is győzött a magyar álláspont, így nem vonnak el hatásköröket a nemzeti szuverenitásból.

Az osztrák városban két megbeszélésre került sor, egyrészt az Európai Néppárt csúcstalálkozójára az EPP-hez tartozó kormányfők és pártelnökök részvételével, másrészt az európai uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács (ET) csúcsértekezletére.

Utóbbi az elmúlt órákban ért véget - tette hozzá Rogán Antal.

Az Európai Néppárt csúcstalálkozóján Juncker tett egy „javaslatot", amely a Fidesz kizárására irányult az EPP-ből.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az Európai Unió salzburgi nem hivatalos csúcstalálkozójának végén tartott sajtóértekezleten 2018. szeptember 20-ánForrás: MTI/AP/Kerstin Joensson

Rogán Antal miniszter sajnálatosnak nevezte, hogy az EB elnöke ezt a javaslatot akkor tette meg, amikor Orbán Viktor már nem tartózkodott a teremben, mert el kellett mennie egy négyszemközti találkozóra Sebastian Kurz osztrák kancellárral; ez előre ismert program volt.

Jean-Claude Juncker tehát megvárta, amíg a magyar kormányfő elhagyja a termet - emelte ki Rogán Antal.

Ennek ellenére a miniszterelnök távollétében lezajlott vitán az EPP csúcstalálkozójának résztvevői egyértelműen visszautasították az EB elnökének „javaslatát", így nem kerül sor ilyen folyamat elindítására.

Másrészt lezajlott az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozója, amelyre azzal a szándékkal érkezett Orbán Viktor és a magyar delegáció, hogy világossá tegye a határőrizet ügyében előterjesztett brüsszeli tervvel kapcsolatban: Magyarország semmilyen körülmények között nem mond le a határőrizet jogáról, sem Brüsszel, sem a Frontex javára.A magyar határt magyar katonák és rendőrök fogják védeni - hangsúlyozta.

A tervet megvitatták az uniós állam- és kormányfők, és az eredmény az lett, hogy visszadobták az indítvány azon részét, amely hatásköröket vont volna el a nemzeti szuverenitásból, például a magyar határőrségtől és rendőrségtől.

A csata azonban nem ért véget, a javaslatot év végéig újra napirendre veszik a tagállamok vezetői - közölte Rogán Antal.