Bűnvádi eljárás indult a román csendőrség vezetői ellen a kormányellenes tüntetés ügyében

Bukarest, Románia, csendőrök, tüntetés
(FILES) In this file photo taken on August 11, 2018 Laser reads on a building "Jos Guvernul" (Down with the Government) during a demonstration to protest against the government on August 11, 2018, in front of the government's headquarters in Bucharest. Romania's Prime Minister Viorica Dancila has written a letter to the EU describing last week's protests in Bucharest as an attempt to overthrow the government and defending the handling of the demonstrations by the police, Romanian media reported on August 17, 2018. / AFP PHOTO / Daniel MIHAILESCU
Vágólapra másolva!
Hivatali visszaéléssel és hivatali visszaélésben való bűnrészességgel gyanúsítja Romániában az ügyészség a csendőrség három vezetőjét az augusztus 10-i szociálliberális kormánykoalíció elleni tüntetés ügyében, amikor a rendfenntartó erők és a tüntetők között verekedés tört ki.
Vágólapra másolva!

Az ügyben a legfőbb ügyészség keretében működő katonai ügyészség kezdett vizsgálódni, miután Klaus Iohannis államelnök felszólította a hatóságokat, vizsgálják ki a csendőrség fellépését.

Csendőrök a bukaresti kormányellenes tüntetésen. Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

Az elnök azzal vádolta a csendőrséget, hogy indokolatlanul alkalmazott erőszakot.

A vádhatóságra pénteken beidézték Ionut Catalin Sindile ezredest, a román csendőrség parancsnokát, annak első helyettesét, Gheorghe Sebastian Cucost, valamint Laurentiu Cazan őrnagyot, a bukaresti csendőrség vezetőjét.

Tudomásukra hozták, hogy bűnvádi eljárás indult ellenük.

Összesen mintegy

770 tüntető tett feljelentést a csendőrség ellen,

akik fizikai bántalmazás vagy a könnygáz által elszenvedett sérülések miatt tettek panaszt.

A bukaresti csendőrség vezetőjét hivatali visszaéléssel, Sindilét es Cucost hivatali visszaélésben való bűnrészességgel gyanúsítják.

Korábban a csendőrség is feljelentést tett a szervezett bűnözés elleni ügyészségen (DIICOT) az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására irányuló kísérlet, illetve az államhatalom gyakorlásának a nemzetbiztonságot veszélyeztető akadályozása miatt, szintén az augusztus 10-i tüntetések ügyében.

Az ellenzéki média szerint ezzel azt akarják elérni, hogy

A csendőrség vezetői elutasították az ellenük felhozott vádakat, szerintük jogszerű és szakszerű volt a beavatkozásuk, amelyet egyes tüntetők erőszakossága tett indokolttá.

A csendőri beavatkozást bírálók szerint azonban a karhatalmi erők provokálták a tiltakozókat, és szerintük

szándékosan nem emelték ki a békés tömegből a futballhuligánokat, hogy később megindokolhassák erőszakos fellépésüket.

Augusztus 10-én a román diaszpóra tüntetéseként meghirdetett demonstráció zajlott a román fővárosban annak a kormányellenes tüntetéssorozatnak a részeként, amely tavaly januárban kezdődött.

A tüntetők azt követelték, hogy a szociálliberális kormánykoalíció ne enyhítse a büntető törvénykönyv szigorát a korrupciós bűncselekmények esetében, és ne

A román kormánykoalíció azzal indokolja ezen lépések szükségességét, hogy a vádhatóság visszaéléseket követett el az elmúlt években.