Túlélőt találtak a Viktória-tavon két napja elsüllyedt kompon

2018.09.23. 07:14

A tanzániai haditengerészet búvárai élve mentették ki szombaton a gépészt a Viktória-tavon a két nappal korábban elsüllyedt kompból. Közben 218-ra nőtt a halálos áldozatok hivatalos száma, és könnyen elképzelhető, hogy soha nem lehet majd megtudni, valójában hányan haltak meg a katasztrófában.

Becslések szerint a komp több mint 300 embert szállított Ukerewe és Ukara szigetek között, miközben hivatalosan 101 személyes volt. Tíz méterre sem volt a céltól, az ukarai kikötőtől, amikor felborult és elsüllyedt, feltehetőleg egy hirtelen és rossz kormánymozdulat miatt, amelyet egy tapasztalatlan kormányos tett, mert a kapitány felelőtlenül rá bízta a feladatot.

A szerencsétlenül járt hajón dolgoznak a mentőalakulat tagjai 2018. szeptember 22-én, két nappal az után, hogy felborult a Nyerere komphajó a Viktória-tavon, a tanzániai Ukara-sziget közelében. A halálos áldozatok száma kétszáz fölé emelkedettForrás: MTI/AP/-

 A kapitány őrizetben van.  

Szombaton este már többtucatnyi koporsó sorakozott az ukarai parton, és vasárnap elkezdődik az áldozatok temetése.

Legalább 40 utast mentettek ki a süllyedő kompról.John Magufuli tanzániai elnök négynapos gyászt rendelt el az országban.
A Viktória-tavon gyakoriak a balesetek, és legtöbbször a túlterhelt kompokat érik. A legsúlyosabb 1996-ban történt, amikor több mint 800 ember veszett oda egy komphajóról.