Kétharmados többséggel utasították el a nikáb és a burka viseletét Svájc egyik kantonjának lakói a mai voksoláson. A Sankt Gallen-i példa nem egyedülálló Európában: ezt a fajta öltözéket Franciaországban és Dániában már betiltották.

Ismert, a svájci központi kormány júniusban áthidaló javaslatként azt ajánlotta az arcot teljesen eltakaró öltözék betiltását célzó országos kampánnyal kapcsolatban, hogy erről az egyes kantonok külön-külön döntsenek, és ne legyen országos népszavazás a kérdésben. Érdekesség, hogy a kezdeményezés mellett érvelő aktivisták már tavaly összegyűjtötték a svájci jogszabályok által előírt százezer támogató aláírást, ennek ellenére nem lett országos népszavazás az ügyben,

A Sankt Gallen kantonban megtartott voksolás eredménye szerint a szavazók azt követelték, hogy büntessék meg azokat, akik közterületen eltakarják az arcukat, és ezzel fenyegetik vagy veszélybe sodorják a közbiztonságot, a vallási és társadalmi békét. Noha a kanton önkormányzata ellenezte a tiltást a voksolás előtt, a népszavazás eredményének következtében kénytelen lesz meghozni a korlátozó intézkedést.

A tiltás alá esik 

  • a nikáb, kombinált kendő, amely egyaránt fedi az arcot és a fejet is, csak a szemeknek hagyva egy keskeny rest, valamint
  • a burka, ami a teljes testet fedi, beleértve a fejet is, viselői sűrű rácsozatú szöveten keresztül láthatják a külvilágot.

Svájc legnagyobb muszlim szervezete, a Központi Iszlám Tanács a népszavazás után azt ajánlotta a nőknek, hogy továbbra is takarják el az arcukat. Fenyegetőleg kiemelték, szoros figyelemmel fogják követni a fejleményeket, és ha kell, jogorvoslatot is követelnek.

Az alpesi ország 8,5 milliós lakosságának 85 százaléka kereszténynek vallja magát, de az elmúlt évtizedekben a muszlimok aránya 5 százalékra nőtt. Az országban egy kanton, az olasz anyanyelvűek lakta Ticino már betiltotta ezt a ruhafajtát. A Sankt Gallen-i példa nem egyedülálló Európában: ezt a fajta öltözéket Franciaországban és Dániában már betiltották.