Letartóztatták a férfit, aki betörte a gdanski zsinagóga ablakát

2018.09.24. 11:13

Három hónapos előzetes letartóztatásba került az a férfit, aki múlt héten kitörte a gdanski zsinagóga ablakát. Mentális problémát állapítottak meg nála, miután fél évvel ezelőtt egy katolikus egyházközséget is megtámadott.

A pénteken őrizetbe vett, 31 éves férfi múlt szerdán, a legjelentősebb zsidó ünnep, a jóm-kipúr idején követ dobott be a gdanski zsinagóga ablakán. Senki sem sérült meg. A támadást Andrzej Duda államfő a múlt héten határozottan elítélte, a zsinagóga előtt a helyi önkormányzat kezdeményezésére rokonszenvtüntetést tartottak a lengyel főrabbi és a gdanski katolikus egyházmegye segédpüspöke részvételével.

Az ügyészség hétfői közleménye szerint a férfi elismerte bűnösségét. Vallásos érzelmek megsértése, valamint veszélyeztetés miatt akár három év börtönt is kaphat.

A zsinagóga azóta helyreállított ablakaForrás: NurPhoto/Michal Fludra/NurPhoto/Michal Fludra

A kihallgatás során elhangzottak alapján, valamint tekintettel arra, hogy a férfinál korábban mentális problémát állapították meg, az ügyészség valószínűnek tartja: a zsinagóga elleni támadás is mentális zavarainak következménye lehet. A férfit az után diagnosztizálták pszichés problémákkal, hogy félévvel ezelőtt megtámadott egy római katolikus egyházközséget.

A bíróság megalapozottnak találta az ügyészség feltételezését, hogy a vádlott újabb bűntettet követhet el, ezért jóváhagyták három hónapos letartóztatását.