Nemzetbiztonsági okok miatt tiltottak be egy pártot Hongkongban

2018.09.24. 05:50

Első ízben tiltottak be politikai pártot Hongkongban, mióta a terület visszatért Peking ellenőrzése alá 1997-ben – jelentette hétfőn a dpa német hírügynökség.

A Kínától való függetlenedést szorgalmazó, aprócska Hongkongi Nemzeti Pártnak nincs képviselője a törvényhozásban, és csak néhány tucat tagja van. A hongkongi biztonsági hivatal rövid közleménye szerint a két éve alapított párt működését betiltották, amit azzal indokoltak, hogy fenyegetést jelent a nemzetbiztonságra.

A Hongkongi Nemzeti Párt egyike azoknak a kis tömörüléseknek, amelyek a sikertelen, „esernyős forradalomnak” elnevezett tiltakozási hullám után alakultak. Az 1997-ben Kínához visszakerült egykori brit gyarmaton 2014 őszén csaknem három hónapon keresztül tartottak a többnyire békés utcai demonstrációk, amelyeken a fiatal résztvevők azt követelték Pekingtől, hogy biztosítson teljes demokráciát a városnak.

A demonstrációk legintenzívebb szakaszában több százezer ember csatlakozott az akciókhoz, amelyek hetekre megbénították a kikötőváros egyes részeit.