Akár 22 millió illegális migráns is élhet az Egyesült Államokban

Amerikai Egyesült Államok, illegális bevándorlók
RIO GRANDE CITY, TX - DECEMBER 07: A U.S. Border Patrol officer body searches an undocumented immigrant after he illegally crossed the U.S.-Mexico border and was caught on December 7, 2015 near Rio Grande City, Texas. Border Patrol agents continue to detain hundreds of thousands of undocumented immigrants trying to avoid capture after crossing into the United States, even as migrant families and unaccompanied minors from Central America cross and turn themselves in to seek assylum. John Moore/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A múlt hét pénteken publikált tanulmány szerint a washingtoni adminisztráció, de még civil szervezetek is alábecsülték az Amerikában tartózkodó illegális bevándorlók számát. A legfrissebb számok alapján akár 22 millióan is lehetnek. 
Vágólapra másolva!

Eddig úgy tudták, 11-12 millióan élnek papírok nélkül az Egyesült Államokban, de a Yale Egyetem és az MIT (Massachusetts Institute of Technology) kutatói által készített tanulmány szerint azonban ez a szám ennek a duplája lehet, vagyis akár

22 millió illegális bevándorlónál is több tartózkodhat az USA-ban.

De konzervatívabb becslések is 16,7 és 22 millió fő közé teszik a hivatalos papírokkal nem rendelkező, Amerikában tartózkodó migránsok számát - írja a 888.hu a tanulmányt szemlézve.

Illegális bevándorlók elfogása Texas államban, az amerikai-mexikói határon Forrás: AFP/Getty Images/John Moore

Az egyesült államokbeli kommentárok véleménye alapján

A kutatóknak az adatbázis elkészítésénél az volt az eredeti elképzelésük, hogy a köztudatban lévő számokat tudományosan is megerősítsék.

Ám amikor a különböző komponenseket (kitelepítési adatok, határon történt atrocitások, vízumkérelmek száma, halálozási, bűnözési ráták) összehasonlították a 1990 és 2016 közötti periódusra vonatkozóan, kiderült, hogy jóval –

akár ötven százalékkal is – többen tartózkodhatnak az Egyesült Államokban, mint azt korábban gondolták.

A Yale kutatói, Edward Kaplan, Jonathan Feinstein és az MIT professzora, Mohammad Fazel-Zarandi (ők jegyzik a tanulmányt) maguk is meglepődtek a kapott eredményeken, mint utóbbi fogalmazott:

„Van egy szám, amit általában mindenki idéz. [...] De amikor a mélyére ásunk a dolgoknak, és feltesszük a kérdést:

Rá kell jönnünk, hogy ez egy nagyon összetett felmérés, és számos olyan megközelítést kell használni, amelyek nehézségekkel járnak. Szóval mi ezeket megkerülve egy teljesen új, az eddigiektől merőben eltérő szemléletet használtunk"
– tette hozzá Feinstein.