Portugália baloldali kormánya bejelentette, hogy Franciaországgal és Spanyolországgal megállapodva befogad tízet a két sorosista álcivil szervezet, az Orvosok Határok Nélkül (MSF) és az SOS Méditerranée által bérelt Aquarius hajón lévő 58 illegális bevándorló közül.

A tíz ember befogadására vonatkozó döntést Franciaországgal és Spanyolországgal való szolidaritásból és egyeztetés után hozták meg - hangsúlyozta közleményében a portugál belügyminisztérium, amely arra nem tért ki, hogy a migránsok hol és mikor léphetnek partra.

Afrikai migránsok, háttérben az Aquarius-al. A kép illusztráció.Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Az Aquarius az utolsó Soros-hajó a Földközi-tenger középső részén. A francia kormány döntése, amely elutasította a hajó marseille-i kikötésére vonatkozó kérelmét, újabb csapás a Soros György által kitartott Orvosok Határok Nélkül (MSF) és az SOS Méditerranée álcivil szervezeteknek, miután a vízi járműveiket kitiltották az olasz kikötőkből, ráadásul a panamai hajózási hatóság visszavonta az Aquarius regisztrációját.

Ez azt jelenti, hogy a hajóról a legközelebbi kikötéskor el kell távolítani a panamai lobogót, és nem futhat ki a tengerre új regisztráció nélkül.