Beolvasztották a marosvásárhelyi magyar egyetemet egy román intézménybe

2018.09.25. 15:47

Leonard Azamfirei, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) román nemzetiségű rektora hétfőn bejelentette: befejeződött a román tannyelvű Petru Maior Egyetem és a két tannyelvű orvosi egyetem úgymond „egyesítése", az új intézmény a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem (MOGYTTE) nevet viseli majd - írja az Agerpres hírügynökség. Az erdélyi magyar közösség határozottan tiltakozik ez ellen, véleményük alapján a román egyetem bekebelezte a részben magyar MOGYE-t. 

A rektor arra a múlt héten publikált kormányhatározatra hivatkozott bejelentése alátámasztásaként, amelyik egyik mellékletében immár az új nevén szerepel az egyesült intézmény.

Az oktatási minisztérium pénteken titokban hagyta jóvá az „egyesítésnek" nevezett bekebelezést.Leonard Azamfirei ezzel kapcsolatban kijelentette: az egyetem megőrzi a hagyományos orvosi és gyógyszerészeti tanintézet jellegét és a multikulturális jellegét is, ezek tiszteletben tartására ugyanakkor nem adott semmiféle garanciát.

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) központi épületeForrás: MTI/Boda L. Gergely

Szerinte alaptalan a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) a magyar nyelvű képzés miatti aggodalma.

A román rektor azt is hozzátette: a képzés ugyanazokon a karokon és szakokon folytatódik, amelyekre a két egyetem hallgatóit felvették, az oktatók pedig ugyanazt a munkát folytatják ugyanazért a javadalmazásért, amelyet elkezdtek az egyesülés előtt.

A MOGYE magyar nemzetiségű rektorhelyettese, Nagy Előd az eset kapcsán azt nyilatkozta a Maszol.ro hírportálnak, hogy ő is értesült a döntésről, de a kormányhatározat szövegét még nem látta, és azzal sincs még tisztában, hogy pontosan miről szól. 

A bejelentés értelmében az új oktatási intézmény 10 726 diákkal, 35 alapképzéssel, 33 mesteri képzéssel és 7 doktori képzéssel kezdi el a tanévet, 1233 alkalmazottja közül 739-en oktatók, a többi kisegítő és adminisztratív személyzet.

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem és a Petru Maior Egyetem szenátusa április 18-án határozott az utóbbi bekebelezése útján történő egyesülésről.

A MOGYE magyar tagozata a szenátusi üléséről való távolmaradással kívánta nyomatékosítani, hogy ellenzi az egyetemegyesítést. Ebben ugyanis a magyar tagozat elsorvasztásának egy újabb lépését látták.

1959-ben a kommunista román hatalom egyébként ugyanilyen módszerrel „egyesítette" a kolozsvári magyar tannyelvű Bolyai Tudományegyetemet a román Babes Tudományegyetemmel, aminek az lett a vége, hogy a magyar nyelvű képzéseket fokozatosan megszüntették.

A MOGYE kizárólag magyar tannyelvű intézményként alakult meg 1945-ben.

Az intézményben a kommunista pártvezetés szóbeli utasítására vezették be 1962-ben a román nyelvű oktatást is, amely fokozatosan háttérbe szorította a magyar orvosképzést. Az elmúlt években az egyetem vezető testületei a román oktatók kétharmados többségével működtek, és a magyar tagozat elsorvasztására törekedtek.

Az RMDSZ többek között azért kérte pénteken Valentin Popa oktatási miniszter leváltását, mert a tárcavezető a magyar érdekképviselettel és a magyar oktatásért felelős államtitkárral való egyeztetés nélkül döntött az egyetemegyesítés elismeréséről.