Franciaország nem engedi kikötni Marseille-ben a két sorosista álcivil szervezet, az Orvosok Határok Nélkül (MSF) és az SOS Méditerranée által bérelt Aquarius hajót, hogy ott migránsok tucatjai szálljanak partra – közölte Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter.

A BFM TV nevű hírcsatornának arra a kérdésére: Párizs hajlandó-e megengedni, hogy a két álcivil szervezet (NGO) vízi járműve kikössön, és 58 illegális bevándorló partra szálljon a dél-franciaországi kikötőben, a miniszter úgy fogalmazott, hogy most nem köthet ki az Aquarius.

Az AquariusForrás: AFP/Anadolu Agency/Alessio Paduano

Hozzátette: az európai szabályok szerint a hajónak a legközelebbi kikötőben kell kikötnie, és az nem Marseille. Kifejtette, hogy a menekültügyi és migrációs kérdésekben határozottan és világosan, az európai szabályoknak megfelelően kell intézkedni.

Az Aquarius az utolsó migránscsempész hajó a Földközi-tenger középső részén. A mostani döntés újabb csapás a Soros György által kitartott Orvosok Határok Nélkül (MSF) és az SOS Méditerranée álcivil szervezeteknek, miután hajóikat kitiltották az olasz kikötőkből, ráadásul, ahogy azt az Origo már megírta, a panamai hajózási hatóság visszavonta az Aquarius regisztrációját.

Ez azt jelenti, hogy a hajóról a legközelebbi kikötéskor el kell távolítani a panamai lobogót, és nem futhat ki a tengerre új regisztráció nélkül.Az Aquariust bérlő, két bevándorláspárti spekuláns által finanszírozott NGO azt közölte, hogy a közép-amerikai ország hatóságai még szombaton tájékoztatták őket a döntésről.

Az álcivil szervezeteknek még volt mersze ezek után arra kérni a francia hatóságokat: kivételesen és „humanitárius” okokból tegyék lehetővé, hogy a hajó kiköthessen Marseille-ben.

Frédéric Penard, az SOS Méditerranée műveleti igazgatója egy párizsi sajtótájékoztatón úgy vélekedett: azt követően, hogy Panama bejelentette döntését a lobogó eltávolításáról, Marseille – ahol az SOS Méditerranée székhelye található – az egyetlen hely, amely biztosítékot nyújt számukra ahhoz, hogy képesek legyenek kezelni az új helyzetet.

Arról persze nem beszélt, hogy az „új helyzet” azt jelenti: nem folytathatják tovább a migránsok illegális úton, Afrikából Európába történő csempészését, hanem végre nekik is be kell tartaniuk a nemzetközi tengerjogot.