Trükkökkel és hajókkal hoznának migránsokat Európába

2018.09.25. 22:39

Többféle trükkel is próbálják Európába juttatni a migránsokat az álcivil szervezetek. A migránsok füzetekből tanulják, hogy mit kell mondaniuk azért, hogy befogadják őket. A Soros-hajókat egyre kevesebb helyen engedik kikötni, az Aquariuson lévő migránsok Máltára kerülhetnek.

Kiszelly Zoltán politológus arról beszélt az M1-en, hogy a bevándorláspárti szervezetek jogi trükkökkel és hajókkal akarnak embereket hozni Európába.

Szerinte a betelepítéspárti szervezetek sok embert akarnak Európába hozni. Ezek a szervezetek füzetekből tanítják meg nekik, mit kell mondaniuk ahhoz, hogy biztosan beengedjék őket.

Kiszelly Zoltánt kedden az M1 aktuális csatornán arról kérdezték, hogy a máltai kormány tájékoztatása szerint az Aquarius mentőhajó fedélzetén tartózkodó migránsok Máltán szállnak partra, és onnan azonnal négy országba viszik őket.

A politológus azt mondta, hogy az európai szabályok szerint a legközelebbi kikötőben kell partra tenni ezeket az embereket, de ha a líbiai vagy újabban a marokkói partoknál veszik fel őket, akkor a legközelebbi kikötő nem a több száz kilométerre lévő legközelebbi európai kikötő lenne– ahogy a Soros-hajók kapitányai értelmezték –, hanem egy afrikai.

Migráns az Aquarius fedélzeténForrás: AFP/Karpov

Volt olyan eset, hogy Líbiába vitték vissza az ottani parti őrség által elfogott hajón lévő migránsokat, és az álcivil szervezetek komoly felháborodást szítottak, hogy ne Líbiába vigyék vissza őket, mert szerintük az nem biztonságos.

Kiszelly Zoltán úgy fogalmazott, hogy próbálkoznak ezek a szervezetek, miután az olasz belügyminiszter, Matteo Salvini jogi határzárral lezárta a tengeri határokat, Málta, majd Franciaország, és legújabban, az ottani kormányváltás után Spanyolország felé. Jelezte, hogyehhez azonban elfogytak az eszközök, mivel a panamai zászló alatt hajózó Aquariusnak is bevonják a zászlaját, ha kiköt.