Nagy bejelentéseket tett Szijjártó Péter

Szijjártó Péter, interjú, 2018.09.20.
Vágólapra másolva!
Megállapodott a két fél egy újabb közvetlen légi járat indításáról: a Budapest-Peking vonal után jövő nyártól Budapest és Sanghaj között is közvetlenül lehet utazni és árut szállítani is. Újraindulhat Kínába a magyar baromfitermékek exportja - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Vang Ji kínai külügyminiszter. 
Vágólapra másolva!

Magyarországnak gazdasági és stratégiai érdeke,

- jelentette ki New Yorkban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, akinek az ENSZ-közgyűlés aznap megnyílt csúcsszintű ülésszakán elsőként Vang Ji kínai külügyminiszterrel volt kétoldalú találkozója.

Szijjártó Péter: Magyarországnak gazdasági és stratégiai érdeke, hogy továbbra is Kína első számú gazdasági, kereskedelmi és befektetési partnere maradjon Fotó: Mudra László - Origo

A miniszter bejelentette, hogy a két fél megállapodott egy újabb közvetlen légi járat indításáról: a Budapest-Peking vonal után

jövő nyártól Budapest és Sanghaj között is közvetlenül lehet utazni és árut szállítani is.

Újraindulhat Kínába a magyar baromfitermékek exportja, és az első ízben megrendezendő nemzetközi kínai importkiállítás egyik díszvendége Magyarország lesz. Korábban a nemzetközi szabályozások és a madárinfluenza-járvány miatt a magyar baromfiexportot le kellett állítani, de mostanra a kínai hatóságok is elismerték Magyarország madárinfluenza-mentességét. Az export újraindulása több száz millió dolláros bevételi lehetőséget jelent Magyarországon az ágazat számára.

Szijjártó Péter bejelentette azt is, hogy a nemzetközi telekommunikációs világkiállítást jövőre ismét Magyarországon rendezik meg.

Kiemelte a miniszter, hogy a kínaiak továbbra is első számú befektetési célként tekintenek Magyarországra Közép-Európában. A közös beruházások közül kitért a Budapest-Belgrád vasútvonal felújítására. Mint mondta, a kivitelezés elvégzésére két konzorcium maradt versenyben, mindkettő kínai és magyar vállalatokból áll.

Velük még zajlanak az ár- és műszaki tárgyalások, de ezek október első hetében le fognak zárulni, és a győztes konzorciummal még idén megkötik a kivitelezési szerződést annak érdekében, hogy 2023-ra a beruházás véget érjen.

Bejelentette Szijjártó Péter azt is, hogy az első ízben megrendezendő nemzetközi kínai importkiállítás egyik díszvendége Magyarország lesz, Németország és Nagy-Britannia mellett. Ez nagyon komoly bemutatkozási lehetőséget jelent a magyar vállalatok számára Kínában.

A most megnyílt ENSZ-ülésszakkal kapcsolatban Szijjártó Péter kifejtette, hogy a magyar várakozások szerint azon fontos téma lesz az új biztonsági kihívások kérdése, köztük a illegális migráció és a vallási kisebbségek üldözése. Várható a regionális konfliktusok áttekintése is - fűzte hozzá, kiemelve, hogy ezek összességében nincsenek jó hatással a világ biztonságára.